X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Calmîc: BERD este unul dintre partenerii strategici ai Moldovei

15 feb. 2017,, 10:45   Economie
2073 3

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) a apreciat eforturile Moldovei în vederea reformării sectorului financiar-bancar, energetic, al infrastructurii şi al altor sectoare, transmite NOI.md.

O declarație în acest sens a făcut prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennet, care se află într-o vizită de lucru în țara noastră.

Totodată, acesta a menționat că BERD va susține și în continuare procesele de modernizare a țării implementate de guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în Republica Moldova. În același timp, oficialul european a menționat că pentru atingerea rezultatelor scontate în realizarea programelor și strategiilor de reformare și modernizare este necesară o conlucrare mai activă între instituțiile statului și sectorul privat, cu partenerii de dezvoltare, alte instituții antrenate în aceste procese.


În cadrul întrevederii, vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea bilaterală cu BERD, menționînd că instituția este unul dintre partenerii strategici ai Republicii Moldova în procesul de implementare a diferitor proiecte în sectorul energetic, infrastructură, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii etc. „Colaborarea cu BERD ne oferă posibilitatea de a realiza mai multe obiective strategice pentru Republica Moldova, care, într-un final, duc la îmbunătățirea condițiilor de trai al cetățenilor, creșterea calității serviciilor prestate populației, sporirea eficienței energetice etc.”, a menționat Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei a apreciat înalt aportul Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în realizarea proiectelor din sectorul energetic, în special construcția conductei magistrale a gazoductului Ungheni-Chișinău, reabilitarea rețelelor de transport electric Moldelectrica, proiectul de modernizare a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți, linia de finanțare pentru eficiența energetică în Moldova, precum și celor de reabilitare a drumurilor și aprovizionării cu apă a populației. Vicepremierul Octavian Calmîc l-a informat pe oficialul BERD că problematica implementării proiectelor de interconexiune electroenergetică cu România, inclusiv implicarea autorităților de la București în realizarea acestora, urmează a fi discutată săptămîna viitoare în timpul vizitei sale de lucru în țara vecină.

De la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, în economia moldovenească fiind investiți peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 438 de milioane de euro, alocați pentru infrastructură (75%), instituțiile financiare (9%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (6%).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?