Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Contradicții în jurul Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal

15 feb. 2017,, 10:15   Societate
2597 0

În timp ce jurnaliştii susţin că autorităţile interpretează eronat şi aplică abuziv Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, reprezentanţii statului consideră că măsurile trebuiau impuse.

Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susţine că autorităţile au creat o problemă artificială ce ţine de protecţia datelor cu caracter personal pentru a îngrădi accesul jurnaliştilor la informaţie. „Nu exclud că unii jurnalişti mai comiteau abuzuri privind datele cu caracter personal. Însă aceste abuzuri nu erau atît de frecvente precum încearcă să le prezinte instituţiile statului. Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal este aplicată abuziv şi îngrădeşte pentru jurnaliştii de investigaţie accesul la informaţie”, a declarat Macovei.

Jurnalista Mariana Raţă, la fel, consideră că autorităţile statului au depăşit limita în ceea ce priveşte aplicarea Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. „Legislaţia prevede că participanţii la proces sînt în drept să adreseze instanţei cereri privind secretizarea procesului. Nu înţeleg care este sensul secretizării orarului şedinţelor de judecată?”, a declarat ea.

Pe de altă parte, reprezentanţii statului au declarat în cadrul emisiunii că s-au făcut unele cedări, însă trebuie să fie asigurată respectarea Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. Astfel, viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, a comunicat în cadrul emisiunii că a fost restabilită opţiunea de căutare a dosarelor pe site-l instanţelor de judecată după numele participanţilor la proces. Cît priveşte publicarea deciziilor judecătoreşti, a fost format un grup de lucru care urmează să identifice soluţii.

Sergiu Bozian, șef-adjunct de direcție la Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal, a comunicat că angajaţii instituţiei pe care o reprezintă vor merge în acest an pe la toate structurile de stat pentru a oferi explicaţii cum trebuie să fie aplicată Legea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?