Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Sute de mii de locuitori ai Californiei evacuați

14 feb. 2017,, 21:00   Externe
3346 0

Autoritățile americane au declarat luni seară că cei aproape 200.000 de oameni evacuați din nordul statului California din cauza riscului deversării auxiliare a celui mai înalt baraj din SUA ar putea să se întoarcă la casele lor abia peste două săptămîni, după ce vor reuși să securizeze eroziunile din barajul Oroville, pentru a nu mai exista nici o amenințare a unor inundații catastrofale.

Structura barajului Oroville, situat la 120 de km nord de Sacramento, capitala statului California, nu este în pericol de a se prăbuși, potrivit informațiilor indicate de Departamentul resurselor de apă din California, însă îngrijorările autorităților sînt legate de barajul auxiliar de urgență, care, ca urmare a acțiunii de eroziune a apei, a început de sîmbătă să lase apa să treacă.

Chiar dacă pentru moment pericolul pare îndepărtat, ordinul de evacuare a rezidenților este menținut de autorități care evaluează de asemenea gradul de rezistență al barajului principal, concomitent cu cel al digului auxiliar, care este de asemenea în pericol.

Situația s-a stabilizat

”În prezent nu se mai pierde apă din digul auxiliar, chiar dacă situația s-a stabilizat, mai sînt încă destule necunoscute”, a declarat duminică în timpul unei conferințe de presă Kory Honea, șeriful comitatului din Butte. Ulterior, autoritățile americane au declarat că persoanele evacuate ar putea să se întoarcă acasă abia peste două săptămâni până vor fi securizate toate eroziunile din barajul Oroville.

Rezervorul barajului este aproape plin, nivelul apei urcând până la pragul de sus ca urmare a ploilor torențiale din ultimele săptămâni, iar autoritățile vor să scadă cu 15 metri nivelul apei în lac până la următoarele ploi ce ar urma să aibă loc în următoarele două- trei zile, organizând deversări controlate de aproape 2.800 metri cubi pe secundă din rezervorul bazinului pentru a scădea nivelul apei.

Agenţia Federală pentru Gestionarea Urgenţelor a pus la dispoziția locuitorilor afectați de evacuare 150.000 de sticle de apă, 20.000 de pături și 10.000 de paturi.

Circa 188.000 de persoane au primit ordin de evacuare duminică după amiază, iar în mesajul postat pe rețeaua Facebook se cere evacuarea imediată din zonele cele mai joase ale orașului Oroville (în jur de 20.000 de persoane) și din zonele situate în aval. Biroul șerifului din Butte, unde este situat barajul, avertizează că o situație periculoasă se află în faza de dezvoltare în apropiere de digul auxiliar al barajului Oroville.

Barajul Oroville, care a fost construit în șapte ani, este în funcțiune din 1968 și colectează apele râului Feather. Chiar dacă este mai puțin cunoscut decât celebrul Hoover Dam (221 de metri), în apropiere de Las Vegas, digul său de 235 de metri îl face să fie cel mai înalt din Statele Unite ale Americii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?