X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Deciziile judecătorești vor fi disponibile online

10 feb. 2017,, 14:45   Societate
2609 2

Portalul instanțelor de judecată va fi modificat după consultări în format extins, transmite NOI.md.

În cadrul unor consultări s-a ajuns la concluzia că deciziile sistemului judiciar trebuie să fie disponibile pe internet în mod gratuit și într-o formă accesibilă.

Acestea vor trebui să țină seama de protecția datelor cu caracter personal, fiind găsit echilibrul dintre valorile apărării demnității omului, intimității şi reputației şi prezumției de nevinovăție pe de o parte, şi libertatea de informare al publicului pe de altă parte, al cărei garant efectiv este presa.

Pe de altă parte, cerințele dreptului protejării demnităţii umane, dreptului la viaţă privată, reputaţiei altora şi prezumţiei de nevinovăţie, cu scopul final de a găsi moduri de a echilibra drepturile şi libertăţile aflate în conflict, trebuie să prevaleze.

Astfel, va fi creat un grup de lucru care va adapta deciziile judecătorești ce vor fi publicate online la realitățile moderne, protejînd caracterul personal al datelor.

În același timp, avocații, executorii judecătorești vor dispune de funcționalități extinse de căutare, inclusiv bazate pe o listă mai largă de criterii, în scopul exercitării profesiei de avocat.

Participanții au convenit în privința continuării discuțiilor în cadrul grupului de lucru creat, cu antrenarea persoanelor interesate și a publicului larg, pe platforma Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a găsi soluții legislative și tehnice la toate provocările constatate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?