X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pedagogii vor ieşi din nou la proteste

10 feb. 2017,, 09:00   Societate
2858 0

Pedagogii vor ieşi din nou la proteste, deoarece negocierile cu Guvernul, care durează de aproape o lună, nu au adus rezultate, susţin angajaţii din învăţămînt.

Surse din cadrul Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au comunicat pentru INFOTAG că săptămîna aceasta a avut loc o nouă şedinţă a negociatorilor din partea sindicatelor şi a Guvernului. În cadrul acesteia, s-a convenit ca grupul de lucru interministerial să elaboreze, timp de o lună, propuneri concrete privind salariile angajaţilor din educaţie.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au menţionat că este în proces de elaborare o nouă metodologie de salarizare a cadrelor didactice, în baza performanţelor obţinute.

În context, vicepremierul Gheorghe Brega a reiterat deschiderea Guvernului pentru identificarea soluţiilor optime şi rapide în vederea majorării salariilor pentru personalul didactic, non-didactic şi personalul auxiliar.

Preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Moldova, Dumitru Ivanov, s-a pronunţat pentru întreprinderea unor acţiuni cît mai rapide de susţinere a salariaţilor, luînd în consideraţie situaţia dificilă a categoriilor vizate

După cum a informat anterior INFOTAG, la iniţiativa pedagogilor, sindicatele din învăţămînt au desfăşurat pe 17 ianuarie o acţiune de protest în faţa Guvernului din cauza salariului mic, care nu s-a mai majorat din anul 2014, şi a creşterii preţurilor la produse alimentare, medicamente şi servicii. Sindicaliştii au înaintat şase revendicări care trebuie să fie îndeplinite de la 1 ianuarie 2017: majorarea cu 50% a salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic; egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existenţă; majorarea indemnizaţiei unice acordate tinerilor specialişti din ramură la plasarea în cîmpul muncii; reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti la 75% pentru un salariu de funcţie, în primii trei ani de activit ate; recalcularea anuală şi necondiţionată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în cîmpul muncii şi majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

Guvernul a îndemnat sindicatele să anuleze protestele şi a promis să îndeplinească revendicările. Executivul însă a îndeplinit parţial doar trei demersuri. Problema principală, cea privind majorarea salariilor, nu a fost soluţionată. Ca de obicei, prim-ministrul Pavel Filip a dispus să fie creat un grup de lucru pentru a discuta posibilităţile de îndeplinire a acestor revendicări.

Între timp, săptămîna trecută, Guvernul a acceptat să majoreze salariile pentru angajaţii din silvicultură cu 10% şi pentru cei din construcţii cu 23%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?