X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Volnițchi: Rezultatele sondajului IDIS „Viitorul” ridică semne de întrebare

8 feb. 2017,, 13:57   Politică
5469 8

Rezultatele sondajului realizat de IDIS „Viitorul” cu privire la raportul de forțe politice sînt surprinzătoare și necesită explicații suplimentare.

Este opinia analistului politic Igor Volnițchi și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md.

Politologul privește cu scepticism datele sondajului realizat în parteneriat cu CBS AXA, din care reiese că doar două partide – PSRM și PAS – au șanse să acceadă în viitorul legislativ. În opinia intervievatului, niciodată în istoria țării nu s-au produs schimbări atît de radicale în preferințele politice ale cetățenilor în decursul cîtorva luni. În timp ce scorul atribuit socialiștilor și celor de la PAS par credibile, afirmă Volnițchi, poziționarea sub pragul electoral a unor formațiuni precum Platforma DA, PDM și „Partidul Nostru” trezește suspiciuni.

„Rezultatele PSRM-ului și ale PAS din acest sondaj sînt reale, ele se suprapun undeva și cu rezultatele altor sondaje care arată că ocupă mai mult sau mai puțin acest loc în preferințele alegătorilor. Surprinzătoare sînt rezultatele altor partide – PN, PPDA și PDM, care, potrivit altor sondaje, ar accede în Parlament. Sociologii ar trebui să explice această situație. Pentru mine sînt foarte multe semne de întrebare. Nu înțeleg cum în ultimele luni puteau să se înregistreze asemenea evoluții. Pentru mine personal sînt o enigmă aceste rezultate”, a afirmat Volnițchi.

În opinia politologului, nu pare a fi justificat nici ratingul de 2 la sută al „Partidului Nostru”, reflectat în acest sondaj. „PN este una dintre formațiunile care cel mai probabil se vor regăsi în viitorul legislativ. Acest partid, la precedentele alegeri locale generale, a furnizat marea surpriză, preluînd puterea în circa 1/3 dintre marile orașe ale țării”, a punctat interlocutorul.

În ceea ce privește rata de circa 27 la sută a alegătorilor indeciși, politologul a explicat că acest indicator este absolut normal într-o democrație fără tradiție și cultură politică, așa cum este cea moldovenească.

Datele sondajului arată că, în cazul unor alegeri parlamentare în viitorul apropiat, doar PSRM și PAS ar accede în Parlament, acumulînd 32%, și, respectiv 18% din voturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?