X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

La ce va duce trecerea la sistemul „primăvară-toamnă” (VIDEO)

21 feb. 2017,, 16:40   Sport
8288 0

Trecerea Campionatului Moldovei la sistemul „primăvară-toamnă” este necesară în condiţiile climei noastre.


În cazul, dacă campionatul nu va trebui desfăşursat iarna, ca acum, antrenorii şi conducătorii cluburilor de fotbal vor putea beneficia de pauză pentru buna pregătire a forbaliştilor. În peioada pauzei va putea fi organizat un turneu amical. Acest fapt l-a declarat preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Cebanu, în interviul acordat în exclusivitate pentru NOI.md.

Cebanu a relatat despre reacţia cluburilor la propunerea lui de a transfera Campionatul Moldovei la sistemul “primavară-toamnă”. “Eu am fost plăcut surprins, cînd practic toate cluburile au reacţionat pozitiv la această initiativă. E clar că această idee nu este descoperirea noastră. Noi am analizat campionatele altor ţări. Toate ţările Baltice încă de pe timpurile sovietice desfăşoară turneele naţionale în acest format, în Kazahstan şi Belarus, de asemenea, Georgia din sezonul trecut a trecut şi ea la acest sistem. Noi ne-am convins că sistemul “primăvară-toamnă” ni se potriveşte perfect. Noi nu dispunem de condiţii, pe care le au colegii nostri din Anglia şi alte ţări europene, unde meciurile se desfăşoară pe terenuri cu gazon încălzit şi ei asigură spectatorii cu condiţii pentru prezenţă confortabilă pe stadion”, a remarcat preşedintele FMF.

Pregătirea fotbaliştilor şi staff-urilor de antrenori, în opinia lui Cebanu, va fi mai calitativă după trecerea la noul sistem. “Pauza de iarmă trebuie consacrată integral pregătirii către noul sezon. Nu trebuie să fie ca acum, cînd la mijlocul sezonului există o pauză de 2,5 luni, iar vara cluburile au doar 20 de zile pentru pregătirea către noul sezon. Aceasta e foarte puţin şi ne plasează în condiţii inegale cu cluburile din acele ţări, unde sistemul “primăvară-toamnă” funcţionează demult. În timpul pauzei de iarnă va putea fi organizat un turneu amical în două runde. El nu se va desfăşura în cadrul Diviziei Naţionale (DN) şi, de aceea, cluburile vor putea să perfecţioneze jocul fotbaliştilor, fără să-şi facă griji pentru rezultate”, s-a arătat convins şeful Federaţiei de fotbal în interviul pentru NOI.md.

Interlocutorul şi-a exprimat încrederea că toate acţiunile necesare pentru trecerea la noul sistem vor fi realizate, după cum s-a anunţat anterior, pînă în anul 2018. “Noi avem mult de lucru, inclusiv pentru desemnarea cluburilor, care urmează să reprezinte Moldova în Liga Campionilor şi Liga Europei. Actualul sistem “toamnă-primăvară” permite de a desemna participanţii la cupele europene primăvara. Dar cînd campionatul în 2018 se va finalize toamna, va trebui de stabilit din timp, cine va participa la cupele europene, care vor demara în vara anului următor. De aceea, noi intenţionăm să le desemnăm în cadrul turneului, care va dura din primăvara pînă în toamna anului current”, a conchis Pavel Cebanu.

Precizăm că turneele de fotbal sub egida FMF se organizează în Moldova din anul 1992. Cel mai mare dintre ele – Divizia Naţională – în sezonul de debut al anului 1992 s-a desfăşurat după sistemul “primăvară-toamnă”. Atunci campion a devenit clubul “Zimbru” din Chişinău. Începînd cu sezonul 1992-1993, DN, precum şi diviziile “A” şi “B” se desfăşoară după sistemul “toamnă-primăvară” cu o pauză îndelungată de iarnă la mijlocul sezonului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?