X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

BERD va realiza în Moldova noi proiecte investiționale

8 feb. 2017,, 12:30   Economie
2726 1

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este interesată să realizeze în Moldova un șir de proiecte investiționale noi, în special în sectorul energetic, sfera bancară și domeniul infrastructurii.

Anunțul a fost făcut de către prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennet, în cadrul unei întrevederi susținute la Londra cu președintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, relatează NOI.md.

Spicherul a menționat că în anul trecut autoritățile au dat dovadă de voință politică pentru implementarea reformelor și în acest an ele vor dubla eforturile, furnizînd acțiuni și rezultate.

„Există voință politică, există deschidere pentru schimbarea situației și există încredere că putem stabiliza sectorul bancar și crea un mediu atractiv și sigur pentru investitori”, a spus Andrian Candu. El a menționat că există toată deschiderea în majoritatea parlamentară pentru introducerea unor modificări în legislație, inclusiv pentru implementarea exemplară a proiectelor de infrastructură.

La rîndul său, Phil Bennett a declarat că BERD este interesată să sprijine investițiile străine directe în Moldova. „S-au făcut pași importanți în 2016 și au fost înregistrate multe realizări salutabile. Putem dezvolta mai multe proiecte avînd ca parteneri Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Phil Bennett.

Președintele Parlamentului a menționat interesul pentru crearea unor instrumente alternative de soluționare a litigiilor comerciale. În prezent BERD, cu suportul Guvernului Marii Britanii, acordă asistență tehnică pentru promovarea și implementarea medierii comerciale, pentru dispute în comunitatea de business. Medierea este unul dintre instrumentele alternative care facilitează accesul la justiție datorită costurilor mai mici și soluțiilor furnizate în termeni reduși, în comparație cu instanțele clasice.

În cadrul întrevederii a fost discutată extinderea investițiilor în proiectele locale de eficiență energetică și dezvoltare a infrastructurii. Părțile au mai abordat implementarea proiectelor demarate. Andrian Candu a explicat, în acest context, în ce mod reforma administrației publice va contribui la creșterea eficienței în realizarea reformelor și proiectelor.

Spicherul Parlamentului a reiterat interesul Moldovei pentru implementarea proiectelor de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău și a liniei de interconexiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, ceea ce va permite țării noastre să se conecteze prin intermediul României la sistemul energetic al UE.

La întrevederea care a avut loc în cadrul vizitei de lucru a spicherului Parlamentului Moldovei în Marea Britanie au participat prim-vicepreședintele al BERD, Philip Bennett, șeful Client Services Grup, membru al Comitetului executiv BERD, Director executiv BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Francis Malige, directorul pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Henry Russell, și directorul asociat, consilier politic Oleksandr Pavluk.

De menționat că BERD și-a anunțat anterior disponibilitatea de a aloca Moldovei 41 de milioane de euro pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. BERD este cel mai mare investitor în Moldova cu investiții cumulate de peste 1,1 bilioane de euro în mai mult de 110 proiecte în agrobusiness, energie, sectorul financiar, infrastructură și industrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?