X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum vor fi alese cuplurile pentru fertilizare in vitro gratuită

7 feb. 2017,, 11:30   Societate
6246 1

În cadrul Institutului Mamei și Copilului va fi instituită o comisie de evaluare care va selecta cuplurile care vor beneficia de o fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare socială.

Potrivit Ministerului Sănătății, comisia va analiza dosarele depuse de familiile care solicită o procedură de fertilizare in vitro. De asemenea, specialiștii din cadrul comisiei vor stabili, în baza criteriilor prestabilite, cuplurile eligibile, transmite NOI.md.

Pachetul de documente trebuie să conțină și certificat medical cu privire la starea de sănătate a cuplurilor, inclusiv informații despre maladiile concomitente și investigațiile medicale care confirmă infertilitatea. Membrii comisiei de evaluare vor fi responsabili de gestionarea și actualizarea listei de așteptare.
Procedura de fertilizare in vitro va fi efectuată la una dintre cele patru clinici private din țară care prestează astfel de servicii medicale.

Clinicile urmează să fie contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. O procedură de fertilizare in vitro va costa 31 729 de lei, conform Hotărîrii de Guvern nr. 1020 cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta în condiții de ambulatoriu.

Conform statisticilor Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, în prezent aproximativ 140 de mii de cupluri de vîrstă reproductivă sînt infertile. În 3000 de cazuri problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro.

Regulamentul cu privire la prestarea serviciilor de fertilizare in vitro din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală îl puteți accesa AICI.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?