X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Experții Rospotrebnadzor, în inspecție în Moldova

6 feb. 2017,, 11:09   Economie
3421 7

Experții Serviciului Federal de Supraveghere în Domeniul Protecției Consumatorilor și Bunăstării Populației al Federației Ruse „Rospotrebnadzor" vor efectua controale la întreprinderile din Republica Moldova pentru a stabili dacă acestea sînt gată să reia exporturile de produse alimentare în Federația Rusă, anunță RIA Novosti.

Precizăm că această decizie a fost luată după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la care a făcut bilanțul întrevederii cu președintele moldovean, Igor Dodon, și în cadrul căreia a declarat că, cel mai probabil, numărul întreprinderilor cu drept de export în Federația rusă va fi majorat.

"Noi pregătim vizita unui grup e experți Rospotrebnadzor care vor verifica dacă întreprinderile alimentare din Republica Moldova sînt gata să reia livrările de produse alimentare către Federația Rusă respectînd normele de calitate și siguranță", a declarat șeful serviciului fitosanitar rus din Federația Rusă.


În septembrie 2013, Rospotrebnadzor a impus embargo la produsele alimentare din Republica Moldova pentru că avea obiecții la calitatea acestora. Mai apoi, interdicția a fost ridicată, doar că numai pentru unele întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Pînă în 2006, cota vinurilor moldovenești pe piața din Federația Rusă constituia 60 la sută. În 2013, Moldova a reușit să recupereze doar 10-12 la sută din acea cotă.

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au înrăutățit în vara anului 2015, atunci cînd Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a fost semnat la Bruxelles de Guvern. În baza acestui document, mărfurile din Uniunea Europeană au acces liber pe piața din Republica Moldova. Autoritățile de la Moscova au temerea că, pe această cale, prin Republica Moldova, pe piețele CSI și Uniunii Vamale, pot pătrunde mărfurile europene, iată de ce au și impus restricții la importul unor produse din țara noastră.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?