X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ucraina este recunoscătoare poporului şi guvernului Moldovei

4 feb. 2017,, 09:30   Politică
7896 20

Ambasada Ucrainei a adus mulţumiri cetăţenilor Moldovei care sînt solidari cu poporul ucrainean, precum şi Guvernului RM pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

În declaraţia Ambasadei referitor la escaladarea situaţiei din Donbas se menţionează că, "de la sfârşitul lunii ianuarie, încălcând regimul de tăcere, trupele controlate de Rusia au intensificat atacurile militare împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei pe toată porţiunea liniei de demarcare din estul ţării, iar oraşul Avdiivka (Regiunea Doneţk) a devenit epicentrul confruntării".

"Inamicul încearcă să distrugă infrastructura, să-i lipsească pe localnicii paşnici de căldură, apă şi energie electrică, să paralizeze activitatea vitală a oraşului cu un număr de peste 16 mii de locuitori. Militanţii pro-ruşi efectuează trageri masive de foc folosind complexe "Grad" cu muniţii calibrul 152 şi 122 de milimetri, aruncătoare de mine cu calibrul 120 şi 82 de milimetri, precum şi arme de foc interzise de Acordurile de la Minsk. În fiecare zi se trage foc cu sute de muniţii şi mine. Tragerile sînt îndreptate, inclusiv, împotriva întreprinderilor strategice ale Ucrainei - Combinatul coxo-chimic din Avdiivka, care nu numai asigură activitatea vitală a oraşului, oferind peste 4 mii de locuri de muncă, dar şi reprezintă un obiect cu grad înalt de risc ecologic", anunţă Ambasada.

Potrivit declaraţiei, atacurile împotriva oraşului Avdiivka şi altor localităţi reprezintă "un act de fărădelege de distrugere masivă şi în masă, nejustificat de necesităţi militare".

"Autorităţile Ucrainei întreprind toate măsurile pentru a nu admite o catastrofă umanitară: au fost amenajate puncte de încălzire şi asigurare cu hrană pentru localnici, se desfăşoară evacuarea locuitorilor oraşului, în primul rând a copiilor, femeilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Au loc lucrări de reabilitare a complexelor de asigurare a oraşului cu apă, căldură şi energie electrică, pe care teroriştii încearcă să le perturbeze", se menţionează în document.

În document este exprimată recunoştinţa către comunitatea internaţională "pentru înţelegere, sprijin politic şi umanitar, pentru apelurile adresate Rusiei de a înceta agresiunea împotriva Ucrainei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?