X 
Cutremure stiri: 506

Călătoriile spre stele pot deveni o realitate?

6 apr. 2013,, 14:30   Externe
3861 0
Foto : polotsk.ws
Putem ajunge pînă la alte sisteme planetare non-solare mai repede decît viteza luminii? Da, putem, afirmă Harold White. Împreună cu echipa sa de la NASA, White dezvoltă un motor superluminic pentru călătorii interstelare. Pînă la sistemul Alpha Centauri, care se află la 4 ani lumină de Soare, o asemenea navă va putea ajunge doar în 2 săptămîni.

Studiile lui White sînt o tentativă de a perfecţiona concepţia fizicianului mexican, Miguel Alcubierre, care a provocat dezbateri aprinse în lumea ştiinţifică în anul 1994. Savantul a propus soluţia referitoare la aceea că spaţiul din faţa navei se va contracta, iar în spatele ei se va extinde. În acest fel, nava se va afla într-o „bulă” de spaţiu-timp distorsionat şi de aceea oamenii nu vor simţi suprasolicitările. Spaţiul se poate extinde şi contracta cu o viteză mai mare decît viteza luminii.

Pentru a crea „bula” este nevoie de o substanţă misterioasă – o masă negativă, care în timpul dezintegrării totale va elibera energia întunecată necesară. Calculele susţinătorilor teoriei lui Alcubierre au propus diferite dimensiuni - echivalente cu trei mase solare, sau masa lui Jupiter. Harold White, în calculele sale a redus-o pînă la 700 kg, în cazul în care „bula” nu va fi în formă de sferă, ci de tor. Echipa lui construieşte cu ajutorul laserelor un model al motorului lui Alcubierre în miniatură, unde spaţiul va fi distorsionat, deocamdată pînă la o mărime foarte mică de 1 la 10 milioane.

Oleg Dalkarov, şef de secţie la Institutul de Fizică Lebedev consideră că finanţarea unor asemenea idei este avantajoasă doar pentru autorii lor şi este o risipă de bani.

„Diferite agenţii, între care şi noi, primesc mijloace financiare pentru asemenea lucrări din cîteva motive. Unul din ele constă în aceea că grupul de experţi selectat în acest caz, nu a fost destul de competent. În al doilea rînd, uneori aşa ceva este avantajos pentru diferite corporaţii, pentru a obţine o finanţare. Va trece un timp – perioada pentru care a fost acordat împrumutul şi grupul se va destrăma. Iar mai departe nimeni nu va mai reveni la această idee”.

Şi totuşi există speranţa că o asemenea navă va fi construită cîndva? Mai întîi trebuie să fie găsită o modalitate de a „îmblînzi” masa negativă. De ea este asociată extinderea universului. Deocamdată, fizicienii sînt dispuşi să discute doar modelul matematic şi experienţele de laborator.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав