X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bugetul pentru noul sediu al Apple a crescut de aproape două ori, la 5 miliarde de dolari

6 apr. 2013,, 13:00   Externe
2621 0
Foto : onlyfacts.ucoz.com
Bugetul alocat de Apple pentru construcţia noului sediu proiectat de companie, clădirea în formă de inel comparată de Steve Jobs cu o navă spaţială, a crescut la 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari în 2011, potrivit unor surse apropiate proiectului.

Steve Jobs a prezentat proiectul în iunie 2011, cu 4 luni înainte să moară, consiliului local din Cupertino, California, unde este situat şi actualul sediu al Apple, notează Bloomberg.

Campusul, o clădire cu 4 etaje, în formă de inel, înconjurat de 6.000 de copaci, ar trebui să fie suficient de încăpător pentru 12.000 de angajaţi, cu toate facilităţile necesare.

"Seamănă puţin cu o navă spaţială. Avem şansa să construim cea mai bună clădire de birouri din lume. Cred că studenţii la arhitectură vor veni să o vadă", spunea Jobs la întîlnirea cu consiliul local.

Cu o suprafaţă de peste 260.000 metri pătraţi, o treime din cea a Pentagonului (620.000 metri pătraţi) sau mai mult de două treimi din aria Casei Poporului (330.000 metri pătraţi), noul sediu al Apple ar urma să fie înconjurat, potrivit proiectului, de 71 de hectare de parcuri, cu copaci în zone întinse unde în prezent sînt situate parcări astfaltate. Drumurile de acces şi parcările ar urma să fie exclusiv subterane.

Campusul va avea numeroase cantine, cea mai mare urmînd să aibă o capacitate de 3.000 de persoane.

Jobs a subliniat, la prezentarea proiectului, zidurile exterioare din sticlă curbată. Pentru construcţie, Apple ar trebui să importe din Germania panouri din sticlă curbată cu înălţimea de peste 12 metri.

"Nu există vreo bucată de sticlă dreaptă în întreaga clădire. După cum ştiţi, dacă vrei să construieşti ceva, nu aceasta este cea mai ieftină metodă", a afirmat fostul lider al Apple la momentul respectiv.

Din 2011, cînd a fost prezentat iniţial proiectul Campus, bugetul alocat de Apple a crescut la aproape 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari, au afirmat surse apropiate situaţiei.

Astfe, sediul Apple va costa mai mult decît noul complex World Trade Center din New York, investiţie de 3,9 miliarde de dolari. Costul pe metru pătrat ar fi de 4.800 de dolari, de trei ori mai mult decît în cazul majorităţii clădirilor-turn de birouri realizate în Statele Unite.

Jobs spera ca lucrările să înceapă în 2012, cu inaugurarea în 2015. O sursă apropiată proiectului susţine că Apple va începe în luna iunie să demoleze cele 26 de clădiri aflate în prezent în zona respectivă.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple au refuzat să comenteze informaţiile.

Directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat în februarie că data inaugurării a fost amînată pînă în 2016.

Surse apropiate situaţiei susţin că Apple a amînat proiectul pentru a reduce costul investiţiei cu 1 miliard de dolari înainte de începerea lucrărilor. Astfel de proiecte mari depăşesc de multe ori bugetul alocat, însă Apple are rezerve cash de 137 miliarde de dolari.

Demolările şi excavarea terenului înainte de începerea efectivă a lucrărilor va dura 6 luni, necesitînd un convoi continuu de camioane.

Arhitectul şef al proiectului este firma Foster & Partners, iar constructorul este un consorţiu între DPR Construction şi Skanska USA Building. Apple încă nu a încheiat contractele cu multitudinea de firme mai mici implicate într-un astfel de proiect şi aşteaptă oferte pînă în luna mai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?