X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pascaru: Ziua Statalităţii va consolida societatea noastră (VIDEO)

2 feb. 2017,, 21:30   Societate
7758 12

Data de 2 februarie are un rol important în istoria Moldovei şi ea trebuie să obţină statut oficial.

Organizaţiile non-guvernamentale susţin inițiativa Preşedintelui Igor Dodon, care a propus să se instituie Ziua Statalităţi,i în memoria evenimentului produs pe 2 februarie 1365 şi care a dus la formarea Statului Moldovenesc. Acest lucru l-a declarat Nicolae Pascaru, preşedinte al Mişcării de Tineret “Voievod”, în interviul oferit portalului NOI.md.

Acest eveniment important pentru istoria Moldovei, cu o vechime de peste 600 de ani, în opinia lui Pascaru, trebuie recunoscut la nivel înalt şi să stea la același nivel cu alte evenimente istorice, care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării Moldovei independente.

“Într-adevăr, 2 februarie este o dată importantă în istoria Moldovei şi a poporului ei. Anume în această zi, prin eforturile voievodului Bogdan I, a fost creat Statul Moldovenesc. Această zi ne permite să ne amintim că Statul Moldovenesc există deja de peste 600 de ani. În societate sînt vehiculate diferite speculaţii în legătură cu aceasta, dar noi insistăm ca poporul să obţină dreptul la cunoaşterea istoriei autentice a Moldovei, iar Ziua de 2 februarie este o parte integrantă a acesteia”, a declarat conducătorul Mişcării deTineret “Voievod”.

Potrivit spuselor lui Pascaru, initiativa de a recunoaşte 2 februarie drept sărbătoare națională, este înaintată pe parcursul mai multor ani de Mişcarea de Tineret “Voievod” şi organizaţiile partenere. Mişcarea “Voievod”, Centrul de cooperare în domeniul tineretului, Asociaţia “Scutul moldovenesc”, “YMCA Moldova”, indiferent de faptul, cine s-a aflat în fruntea ţării, s-au pronunţat pentru statutul official al Zilei Statalităţii, dar n-au fost auziţi. Ne bucură foarte mult faptul că ţara noastră este condusă de un om, care înţelege importanţa acestei date pentru Moldova, şi noi îl susţinem în realizarea acestei initiative. Eu tratez cu optimism această idee şi cred că bunul simţ va învinge. Ziua Statalităţii, sînt sigur, va consolida societatea noastră multinatională”, a subliniat Pascaru în dialogul cu reporterul NOI.md.

Paralel cu recunoaşterea zilei de 2 februarie drept sărbătoare națională, Pascaru a remarcat importanţa recunoaşterii steagului de luptă al lui Şteafn cel Mare în calitate de simbol de stat.

“Acest steag trebuie să fie în mod obligatoriu recunoscut la cel mai înalt nivel. Plecînd la războaie cu acest steag, moldoveni au reuşit să oprească armatele Imperiului Otoman, mult mai numerice decît ale noastre. Cu atît mai mult, că nucleul armatei noastre îl constituiau ţăranii. După cum scria Petru Ţuţa, “o căruţă de ţărani a ţinut în şah imperii”. Ei luptau pentru Patria lor, pentru Moldova. Noi sîntem obligaţi să continuăm cauza lor şi să ne mîndrim cu faptul că noi sîntem moldoveni şi avem posibilitate să vorbim limba noastră maternă, moldovenească”, a concluzionat Nicolae Pascaru.


Precizăm, pe 2 februarie 1365 principatul Moldovei a obţinut independenţă, după victoria asupra armatei regelui Ungariei, iar voievodul de Maramureş Bogdan I a fost numit domnitor al statului nou format. Statul Moldovenesc de pe atunci se numea Ţara Moldovei. Ea unea teritorii din bazinul rîurilor Bistriţa, Moldova şi Suceava.

Preşedintele Igor Dodon, remarcînd importanţa acestei date, astăzi, 2 februarie, a lansat initiativa privind instituirea Zilei Statalităţii şi recunoaşterii steagului principatului Moldovei drept simbol de stat, de rînd cu drapelul de stat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?