X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Povestea emoționantă” a lui Chirtoacă nu i-a convins pe consilieri

2 feb. 2017,, 17:00   Capitala
9659 6

Spusele lui Dorin Chirtoacă nu i-au convins pe consilierii municipali, care l-au acuzat pe primarul general al Chişinăului de neglijență criminală.

Chirtoacă, care după o perioadă lungă de timp a apărut pentru prima dată astăzi, 2 februarie, la şedinţa Consiliului municipal Chişinău (CMC), a expus versiunea sa despre cele întîmplate la Centrul de plasament temporar al copiilor „Vatra”, unde unul dintre discipoli a decedat din motive necunoscute, informează NOI.md.

Orfanul, despre decesul subit al căruia nu s-au grăbit să comunice nici Chirtoacă, nici reprezentanţii Direcţiei educaţie, tineret şi sport, s-a dovedit a fi “unul dintre sutele de vagabonzi care mor anual din cauza lipsei de grijă din partea părinţilor”. În orice caz, aceasta este părerea primarului general de Chişinău, care a încercat să-i acopere pe foştii conducători ai Centrului de plasament temporar al copiilor „Vatra” şi prin aceasta să îndepărteze orice suspiciune de propria neglijență criminală. Pentru a fi mai convingător, Chirtoacă chiar a citat şi statistică, bazată pe speculații personale.

„La Centrul „Vatra” au fost plasaţi atît copii care au rămas temporar fără tutela părinţilor, cît şi vagabonzi din stradă. Acel băiat de 11 ani, care a decedat, era anume vagabond. Pe oricine l-aţi găsi vinovat. Anual copiii lăsaţi în voia sorţii mor şi noi nu putem să facem nimic cu aceasta. Din cîte ştiu eu, el s-a pomenit închis în una dintre camerele Centrului şi cînd l-au descoperit educatorii era prea tîrziu. Orice alt copil putea să supravieţuiască în cazul lui, dar el nu. Aşa că nu cred că este rezonabil să acuzăm personalul Centrului „Vatra”, care şi-a exercitat obligaţiile în modul necesar”, a spus Chirtoacă, adresîndu-se consilierilor.

La întrebarea consilierilor, de ce Chirtoacă pînă acum nu şi-a exprimat poziţia în legătură cu aceasta, primarul general a răspuns că el „n-a avut o ocazie potrivită”. „Voi vă agăţaţi de detalii, dar nu ţineţi cont de faptul că noi a trebuit să depunem multe eforturi pentru menţinerea activităţii centrului de la Vatra. Păcat, desigur, de copil, dar noi avem şi alte suficiente probleme în oraş”, a conchis edilul.

Consilierii au rămas nemulţumiţi de răspunsul primarului general. Ei au solicitat investigarea amănunţită a cazului tragic care s-a produs la Centrul de plasament “Vatra” şi tragerea conducerii lui la răspundere penală. Iar lui Dorin Chirtoacă i-au amintit de numeroasele manifestări de neglijenţă criminală, pe care le-a comis el în aproape 10 ani de aflare în postul de primar al Chişinăului şi l-au ameninţat că vor apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), care, după spusele lor, urmează să pronunţe verdictul definitiv în problema organizării referendumului pentru demiterea edilului indezirabil.

Amintim că Centrul de plasament temporar al copiilor de tip internat, care a activat în orăşelul Vatra, a fost închis, prin dispoziţia primarului general Dorin Chirtoacă, în decembrie 2016. Despre soarta copiilor daţi afară pe timp de ger nu se comunică nimic. Despre moartea unuia dintre discipoli cu puţin timp înainte de închiderea Centrului s-a aflat tocmai în ianuarie. Alexandru Fleaş, numit pe 4 ianuarie şef interimar al Direcţiei educaţie, tineret şi sport, nici pînă acum nu a expus versiunea oficială a celor întîmplate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?