Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Acordului de asociere: cooperare mai strînsă între Parlament şi Guvern

2 feb. 2017,, 15:45   Politică
3233 11

Parlamentul şi Guvernul intenţionează să intensifice cooperarea în elaborarea proiectelor de lege orientate spre implementarea Acordului de asociere RM-UE şi armonizarea legislaţiei la aquis-ul comunitar.

Acest fapt a fost menționat joi de către spicherul Andrian Candu, la şedinţa comună a Cabinetului de miniştri şi Parlamentului.

El i-a îndemnat pe deputaţi să participe la elaborarea de către Guvern a proiectelor de lege mai complexe.

"Acest lucru va permite să economisim timp şi forţe. În special, pentru deputaţii care lucrează în comisii. Ar fi bine ca între ministere şi comisii să fie stabilit un contact mai strîns, pentru ca la prezentarea legilor la şedinţele comisiilor colegii din Parlament să cunoască despre ce este vorba. Acest lucru se referă, în special, la reformele mari, de exemplu, reforma în medicină", a spus el.

Candu a menţionat că în 2017 Parlamentul urmează să adopte 111 proiecte de lege pentru implementarea Acordului de asociere cu UE. Toate proiectele sînt indicate în Planul naţional de acţiuni pentru 2017-2019.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că cooperarea trebuie începută cu reforma administraţiei publice, care este cea mai importantă.

"Am avut nu o singură întrevedere în acest sens cu experţii şi reprezentanţii societăţii civile şi considerăm că cetăţenii sînt pregătiţi pentru schimbări în sistemul de administraţie centrală şi locală. De asemenea, intenţionăm să introducem modificări şi în sistemul de sănătate. Începem cu reforma sănătăţii publice şi reforma asistenţei medicale primare. Un alt pas important în dezvoltarea socială va fi întocmirea unui nou cod al muncii", a spus el.

Potrivit ministrului de externe, Andrei Galbur, Planul naţional de acţiuni pentru 2017-2019 este orientat spre implementarea recomandărilor UE în planul respectării drepturilor omului şi în lupta cu corupţia. În acest scop, Guvernul intenţionează să propună completarea Constituţiei cu o prevedere despre avocatul poporului. De asemenea, vor fi făcute modificări în sistemul judecătoresc, Codul fiscal, în domeniul mass-media.

Participanţii la şedinţă au decis că Guvernul şi Parlamentul vor desfăşura şedinţe comune o dată la patru luni. Acest lucru va permite ca implementarea Planului naţional de acţiuni să fie urmărit mai uşor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?