X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Propunere de rediscutare a legii despre restituirea miliardului

1 feb. 2017,, 16:00   Economie
7000 7

Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media va propune Parlamentului să discute iniţiativa preşedintelui Igor Dodon privind anularea Legii de transformare a garanţiilor la creditele acordate de Banca Naţională în datorie publică, care presupune punerea miliardului furat din bănci pe umerii cetăţenilor.

Consilierul preşedintelui pentru economie, Elena Gorelova, a amintit miercuri, la şedinţa Comisiei, că în toamna anului 2016 Guvernul şi-a asumat responsabilitatea faţă de Parlament de a acoperi găurile financiare formate în urma furtului miliardului, în anul 2014, şi de a restitui Băncii Naţionale, timp de 25 de ani, 13,6 mld. lei cu o dobîndă de 5% anual.

"Suma finală care va fi plătită de BNM ar putea ajunge la 25 mld. lei. Aceasta constituie 84% din veniturile planificate în bugetul de stat pentru anul 2017. Ţinînd cont de posibilităţile modeste ale bugetului, preşedintele insistă ca această lege să fie anulată. Cetăţenii noştri nu sînt în stare să acopere şi aceste cheltuieli", a spus ea.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, a declarat că "Parlamentului îi va fi dificil să ia o asemenea decizie, deoarece Cabinetul de miniştri este obligat să-şi îndeplinească angajamentele faţă de Banca Naţională. Anularea Legii ar putea submina imaginea Guvernului faţă de partenerii internaţionali şi investitori".

"Dacă preşedintele este împotriva transformării creditelor în datorie publică, să vină atunci cu o lege alternativă care să soluţioneze problema", a spus el.

Gorelova a răspuns că şeful statului este dispus să-şi unească eforturile cu Guvernul şi Parlamentul pentru a elabora o lege de alternativă, care să nu sărăcească bugetul de stat".

Ea a fost susţinută de deputatul Partidului Socialiştilor, Adrian Lebedinschi, care a declarat că Guvernul putea să convină cu BNM la o dobîndă mai mică pentru restituirea banilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?