Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cînd ar putea fi semnat memorandumul de cooperare cu Uniunea Euroasiatică (VIDEO)

1 feb. 2017,, 13:52   Politică
6968 11

La începutul lunii aprilie Moldova ar putea încheia un memorandum de cooperare cu Uniunea Euroasiatică, a declarat astăzi președintele Igor Dodon, citat de NOI.md.

Anunțul a fost făcut de președinte în cadrul Forumului Economic Moldo-Rus desfășurat astăzi la Chișinău. Șeful statului a reiterat, în fața agenților economici și investitorilor prezenți la eveniment, că asocierea Moldovei la UE a dus la declinul relațiilor comerciale cu Federația Rusă.

„În ultimii ani relațiile comercial-economice bilaterale nu au fost dintre cele mai bune, acest lucru se vede și în statisticile referitoare la exporturi. Nu vreau să dau aprecieri politice, dar scăderea exporturilor s-a produs după semnarea Acordului de asociere și liber schimb cu UE. Voi pune în discuție și la Bruxelles acest subiect, dar probabil trebuia să evaluăm pînă la semnare, în 2014, ce ne va costa acest acord. Din păcate, economia țării a avut doar de suferit”, a remarcat Dodon.

Președintele a precizat că în contextul înțelegerilor la care a ajuns recent cu Vladimir Putin, în relațiile moldo-ruse Moldova „va începe o etapă nouă”. „Sîntem orientați spre un parteneriat strategic cu Federația Rusă, dar acest lucru nu este posibil fără restabilirea relațiilor economice. Am căzut de acord că vom face tot posibilul pentru a relua exporturile”.

Igor Dodon a anunțat că, în luna februarie, la Chișinău va sosi un grup de experți ai „Rosselhoznadzor” și ”Rospotrebnadzor”, care va examina posibilitatea extinderii listei întreprinderilor ce vor putea exporta pe piața rusă. De asemenea, șeful statului planifică să inițieze negocieri în format trilateral, cu participarea Bruxelles-ului și Moscovei, pe marginea asocierii Moldovei la UE.

Potrivit lui Dodon, în aprilie ar urma să fie semnat un memorandum de cooperare cu Uniunea Euroasiatică. Subiectul va fi pus în discuție în timpul unei vizite la Chișinău a liderilor Uniunii, preconizate pentru luna aprilie.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?