Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

A fost stabilită cauza apariției zgomotului în creier

2 feb. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
6071 0

Cercetătorii de la Universitatea din Lübeck, Germania, au constatat că fluctuațiile aleatorii ale activității creierului (zgomot neuronal) pot să apară din cauza proceselor de îmbătrînire și pot crește odată cu înaintarea în vîrstă.

Preprintul studiului se află la dispoziţia redacţiei Lenta.ru

Zgomotul neuronal distorsionează informația senzorială primită de om şi, drept consecință, el poate vedea diferențele dintre aceleași nuanțe ale unei oarecare culori. Aceasta nu depinde de stimuli externi și este asociată cu modificări spontane la trecerea impulsurilor nervoase. Cînd zgomotul neuronal se intensifică, aceasta poate afecta grav percepția umană.

Pentru a caracteriza impactul fluctuațiilor activității creierului, cercetătorii au efectuat electroencefalograma (EEG) la 19 oameni sănătoși, în vîrstă de la 19 pînă la 74 de ani. În cadrul experimentului au fost generate cinci sute de perechi de semnale audio de diapazon diferit. Durata fiecărui sunet a ajuns la 150 de milisecunde, iar intervalul dintre ele a fost de 900 de milisecunde. Treptat, diapazonul tonurilor s-a egalat, pînă cînd a devenit la fel. Participanților li s-a propus, în fiecare caz, să determine ce sunet a fost mai înalt, să apese butonul corespunzător de pe tastatura computerului. În afară de aceasta, ei trebuiau să evalueze diferenţa dintre înălţimea tonurilor după o scară cu şase puncte.

Rezultatele au demonstrat că atunci cînd ambele semnale erau identice oamenii, în majoritatea cazurilor, au avut tendința de a percepe primul sunet ca fiind cel mai înalt. Un astfel de rezultat era ușor de constatat după datele EEG. În afară de aceasta, s-a stabilit că nivelul zgomotului neuronal se intensifică odată cu vîrsta. Oamenii de știință asociază acest fapt cu pierderea de circuite neuronale lungi din creier.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?