Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Calmîc, despre realizarea proiectelor în energetică

1 feb. 2017,, 11:15   Economie
2599 3

Pentru sporirea securităţii sale energetice, Moldova va iniţia realizarea în anul 2017 a proiectelor de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Totodată, urmează să fie instalată și linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău, cu conectarea ei la staţia back-to-back.

Informația vine din partea vicepremierului Octavian Calmîc, ministru al Economiei. El a menţionat că în curînd va fi anunţat un concurs de achiziţionare a mărfurilor şi serviciilor necesare pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, ce va racorda capitala Moldovei – cel mai mare consumator de gaze naturale – la reţeaua română de gaze prin intermediul gazoductului deja construit Ungheni-Iaşi, care a asigurat interconectarea sistemelor de gaze ale celor două țări, relatează NOI.md.

Ministrul Economiei a mai spus că va fi continuată munca de modernizare a sistemelor de alimentare cu căldură în municipiile Chişinău şi Bălţi. Aceste proiecte, la fel ca şi cele de dezvoltare a infrastructurii gazelor, se implementează cu mijloacele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Europene de Investiţii.

Octavian Calmîc a subliniat, de asemenea, că pentru Ministerul Economiei un obiectiv important în domeniul energeticii va fi implementarea în practică a celui de-al Treilea pachet energetic. El a amintit că anul trecut toate legile necesare în acest scop au fost votate în Parlament, iar acum trebuie asigurată implementarea lor eficientă. Ministrul Economiei a calificat drept importante dezvoltarea şi consolidarea potenţialului de producere în Moldova a biocombustibililor.

Anterior s-a comunicat că valoarea totală a proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău este de 102 mil. euro. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii vor aloca Moldovei credite în valoare totală de 92 mil. lei, adică cîte 41 mil. euro fiecare, iar UE va oferi un grant în mărime de 10 mil. euro. Anterior, Octavian Calmîc a declarat că termenul limită de construcţie şi dare în exploatare a gazoductului Ungheni-Chişinău este începutul anului 2019.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?