X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Europenii, îngrijoraţi în privinţa acordului nuclear cu Iranul

31 ian. 2017,, 21:00   Externe
2662 1

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, s-a deplasat, ieri, la Teheran în contextul în care acordul nuclear cu Republica Islamică este pus sub semnul întrebării de Trump, mai ales după ce armata iraniană a reluat testele cu rachete.

Franţa şi multe alte state europene doresc aplicarea acordului nuclear semnat cu Iranul, în timp ce preşedintele SUA, Donald Trump a declarat recent că acest acord este „stupid“.

Seful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault s-a deplasat la Teheran însoţit de aproximatuv 50 de şefi de companii. Ei vor participa la prima reuniune a unei comisii franco-iraniene creată anul trecut când preşedintele iranian Hassan Rohani a efectuat o vizită în Franţa. Mai multe mari întreprinderi franceze au semnat contracte cu Iranul în cursul anului trecut, iar firme precum Total, Airbus, Peugeot sau Renault sînt din nou prezente pe piaţa iraniană, după numeroşi ani de absenţă.

Semnat la Viena în iulie 2015 după mai mulţi ani de negocieri, acordul garantează caracterul civil şi paşnic al programului nuclear iranian. În schimbul acestui angajament asumat de Iran, celelalte ţări care au negociat acordul, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania, au acceptat ridicarea sancţiunilor internaţionale decretate împotriva Iranului.

“Acest acord, pentru noi, este în continuare valabil. Iranul şi-a respectat, grosso modo, angajamentele luate, trebuie ca acordul să fie respectat de o parte şi de alta” declară un diplomat francez citat de Agenţia France Presse.

Mai rămîne însă de văzut ce va face Donald Trump, care a promis în cursul campaniei sale electorale că va „rupe“ acest accord. La nici două săptămîni de la instalarea nolui preşedinte american, Iranul a efectuat un test cu rachetă cu rază medie de acţiune .

Potrivit unor surse din Pentagon, racheta a fost lansată duminică şi a parcurs aproape 1.000 de kilometri înainte a exploda. Racheta balistică a fost lansată din poligonul militar Semnan, situat în nordul Iranului, în apropiere de Teheran.

Un test cu o rachetă de acelaşi tip a avut loc în iulie 2016. O rezoluţie ONU adoptată după semnarea acordului interzice Iranului să testeze rachete capabile să transporte arme nucleare.

Israelul ameninţă că va riposta

La cererea Israelului, Statele Unite au solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Testul este văzut ca o demonstraţie de forţă a Iranului, în condiţiile în care noul preşedinte american a criticat în repetate rînduri acordul asupra dosarului nuclear iranian, considerînd că este prea permisiv.

După ce Iranul a testat o rachetă balistică, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a declarat că „gresiunea“ iraniană nu va rămîne fără reacţie, precizînd că va aborda acest subiect cu ocazia întîlnirii pe care o avea cu preşedintele SUA, Donald Trump, la Washington, pe 15 februarie.

Benjamin Netanyahu a scrie pe Twitter luni seară: „La sfîrşitul săptămînii trecute, Iranul a lansat o nouă rachetă balistică. Este o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU. În curînd mă voi întîlni cu preşedintele Trump la Washington. Voi exprima necesitatea reactivării sancţiunilor împotriva Iranului, pentru rachetele balistice şi pentru activităţi teroriste, în afară de gestionarea acelui acord eşuat“.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?