X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cebotari, despre mersul dosarelor împotriva unor judecători și procurori

31 ian. 2017,, 14:37   Societate
3955 6

Ministerul Justiției a acționat în judecată 37 de judecători, procurori și funcționari, care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, notează NOI.md.

Precizarea a fost făcută de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, cu scopul de „a spulbera unele speculații” apărute în presă, referitoare la acțiunile în regres inițiate de autorități, după cum a menționat ministrul. Potrivit lui, pe parcursul unui an au fost intentate 11 dosare pentru a-i obliga pe judecătorii, procurorii și funcționarii care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la CtEDO să restituie paguba achitată de stat – 1 milion 610 mii de lei.

Primul cîștig în cauza civilă a fost înregistrat pe 25 octombrie 2016, viceprimarul municipiului Chișinău Vladimir Coteț fiind obligat de Judecătoria Buiucani să achite în beneficiul statului aproximativ 20 de mii de lei, pentru neexecutarea unei sentințe judecătorești, a explicat ministrul. De asemenea, polițiștii Alexandru Mocanu și Gheorghe Vutcariov au fost obligați de Judecătoria Ciocana să achite în beneficiul statului aproximativ 50 de mii de lei, pentru acțiunile de tortură și violarea dreptului la libertate și siguranță, comise în aprilie 2009 asupra unui cetățean.

„Procesul este unul anevoios și durează foarte mult, fiindcă există o rezistență mai mare a reprezentanților autorității judecătorești în cazul dosarelor înaintate. Am toată încrederea că vom reuși și depunem toate eforturile necesare pentru aplicarea corectă și uniformă a legislației. Persoanele care au fost acționate în judecată de statul nostru urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, a costurilor și cheltuielilor suportate de Republica Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici”, a declarat Vladimir Cebotari.

Pe parcursul anului 2016, reprezentanții Ministerului Justiției au participat la 50 de ședințe de judecată, în 2017 – la 3, iar alte 4 sînt programate pentru februarie și martie curent.

Amintim că în ianuarie 2016 Ministerul Justiției a lansat, în premieră, acţiuni civile în regres contra persoanelor care ocupă înalte funcții de stat: judecători, procurori și funcționari publici și care prin acțiunile lor au contribuit la condamnarea Republicii Moldova la CEDO.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?