Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Interdicția pentru militari de a deține altă cetățenie, neconstituțională

31 ian. 2017,, 14:35   Societate
4028 5

Curtea Constituțională (CCM) a hotărît că interdicția de a deține cetățenia altui stat decît a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor superioare de învățămînt militar este neconstituțională, transmite NOI.md care citează Serviciul de presă al CC.

CCM a menționat că aceste limitări nu sînt proporționale scopului asigurării loialității față de stat, afectînd dreptul la muncă și la studii.

Curtea a subliniat că obligația loialității militarilor față de stat este asigurată prin normele constituționale și legale și nu prin interdicția stabilită.

Curtea a statuat că jurămîntul militar, dat față de Republica Moldova, reprezintă asumarea responsabilității pentru respectarea legilor și regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituționale și legale atrage după sine răspunderea juridică.

Astfel, militarul poate fi tras la răspundere pentru trădare de patrie, divulgarea secretului de stat, predarea de bună voie în prizonierat, părăsirea samavolnică a cîmpului de luptă sau refuzul de a acţiona cu arma.

În contextul sesizării, Curtea a remis o adresă Parlamentului pentru a corecta lacunele din legislația actuală, cu referire la acest subiect.

La baza hotărîrii se află sesizarea pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor, depusă de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?