X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Președinția îngrijorată de situația de la Academia de Științe

30 ian. 2017,, 14:20   Societate
5152 2

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi se arată îngrijorat de situația creată în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, notează NOI.md.

Potrivit unei postări de pe pagina oficială de Facebook, consilierul președintelui, spune că e inadmisibil că după ce, Președintele Academiei de Științe, Gheorhe Duca, a fost declarat vinovat de încălcarea regimului juridic de conflic de interese, acesta să participe în continuare la ședințele guvernului și să prezideze ședințele Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică.

”Suntem îngrijorați de situația creată în cadrul Academiei de Științe a Moldovei.
Deși, prin Decizia Curții Supreme de Justiție din 14.12.2016, definitiv și irevocabil a fost constatat faptul că președintele AȘM, domnul Gheorghe Duca a încălcat regimul juridic de conflicte de interese, dînsul în continuare își exercită atribuțiile de președinte, contrar art. 22, alineat 1 litera b) a Legii cu privire la Statutul persoanei cu funcție de demnitate publică, participă la Ședințele Guvernului, este membru al Consiliului Suprem de Securitate, precum și prezidează ședințele Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică”, scrie Lebedinschi.

Totodată, în postare este menționat faptul că mai mulți reprezentanți ai AȘM, academicieni, cercetători științifici au sesizat Președinția privind declanșarea în cadrul AȘM a unui concurs pentru alegerea membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM, totul cu grave încălcări ale Statutului și Regulamentului Academiei, dar și a criteriilor de alegere a acestora.
”Abaterile menționate urmează a fi contracarate de către organele de drept competente”, subliniază Maxim Lebedinschi.

NOI.md reamintește, că în februarie 2016, Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel a venit după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

Totodată în ultima perioadă, președintele AȘM, a fost implicat în mai multe scandaluri, în care a fost învinuit de delapidarea banilor publici şi gestionarea ilegală a imobilelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?