X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Procuratura Republicii Moldova a împlinit 25 de ani de la creare

28 ian. 2017,, 16:30   Societate
3735 1

Restabilirea încrederii societății și lupta cu presiunile politice. Acestea sînt două mari provocări cu care se confruntă Procuratura Republicii Moldova după cei 25 de ani de activitate.

Procurorii, care s-au reunit cu această ocazie într-o ceremonie festivă, promit să depună tot efortul pentru a le depăși în cel mai scurt timp. Și pentru că nu au încetat niciodată să lupte cu criminalitatea, corupția și presiunile, circa 50 de procurori au fost decorați pentru efortul depus.

Procurorul General, Eduard Harunjen, susține că dosarele de rezonanță investigate de subalternii săi au scos la suprafață lacunele și locurile sensibile din sistem. Un astfel de dosar este cel al fraudei din sistemul bancar.

„Aceste cazuri ne-au făcut să simțim cît de slabi sîntem, cît de puțini sîntem, cît de mare nevoie avem de parteneriate solde. Nu pot să spun că am depășit aceste momente, avem zeci de dosare în instrumentare pe aceste cazuri, zeci de funționari puși sub acuzare, funcționari importanți. Avem primele condamnări, dar evident că astfel de cazuri nu se elucidează ușor nici în alte state”, a explicat Eduard Harunjen.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezent la eveniment, s-a arătat sigur că pe viitor procuratura va activa mult mai eficient datorită legislației din domeniu adoptată anul trecut. Potrivit lui, Legea cu privire la procuratură permite crearea unui sistem în care procurorii își asumă rezultatele, dar și eșecurile - un sistem în care cazurile sînt investigate cu mai mult profesionalizm, datorită specializărilor, precum și oferă o mai multă independență oamenilor legii.

„Toată legislația adoptată anul trecut are nevoie de timp pentru a fi aplicată, dar deja sînt produe unele efecte pozitive ale reformei. Un obiectiv important a fost eliminarea factorului politic din justiție prin proiectarea unor mecanisme independente de numire, finanțare și promovare a procurorilor”, a menționat Andrian Candu.

Partenerii externi ai țării rămîn, însă, mai rezervați la entuziasmul oficialilor de la Chișinău. Experții din Occident recomandă politicului să nu se implice în trebuirile procurorilor, iar procurorilor să se concentreze asupra punerii în practică a legilor adoptate.

„În pofida realizărilor vizibile în sectorul justiției din 2016 există diverse aspecte ce necesită îmbunătățiri majore. Aș dori să mă refer la aplicarea frecventă a măsurii de arest preventiv și condițiile de detenție. Nu, în ultimul rînd, aș vrea să mă refer la reputația și încrederea publicului în procuratură și sectorul justiției”, a precizat șeful delagației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

În cadrul ceremoniei, au fost decernați cu diplome și medalii 46 de procurori, printre care Adriana Bețișor și Andrei Băieșu, cei care investighează dosarul fraudelor din sistemul bancar. Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost creată pe 27 ianuarie 1992.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?