Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Riscurile care amenință Moldova în 2017 – experți (VIDEO)

26 ian. 2017,, 16:16   Politică
6728 4

Mai multe riscuri de ordin politic, economic și social amenință Moldova în acest an, se arată într-un studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, citat de NOI.md.

Pe dimensiunea politică autorii studiului au identificat trei riscuri: oportunismul politic și schimbările bruște de agendă; reformarea flancurilor politice; ajustările sistemice în interesul sistemului oligarhic. „Deja ne-am deprins că la noi actorii politici care dețin prîghiile sînt tentați să le folosească în scopuri proprii, de a obține anumite beneficii. Nu avem niciun fel de garanții că în acest an cei care dețin pîrghii nu vor face modificări constituționale sau de alt gen pe neașteptate”, a explicat politologul Ion Tăbîrță.

Un alt risc politic ține de modificarea sistemului electoral, prin trecerea la sistemul mixt, spune experții. În opinia lor, acest lucru ar fi convenabil principalului partid de guvernare - PDM. „În actualul context politic, cînd PD are toate pîrghiile puterii, inclusiv are o mare reprezentare teritorială, ar fi interesat în trecerea la un astfel de sistem. Dacă s-ar menține actualul sistem, îi va fi foarte greu să se mențină la putere”, spune Tăbîrță.
Pe dimensiunea economică, autorii studiului au identificat următoarele riscuri: lipsa progreselor economice, menținerea piețelor de monopol, amenințările din sectorul financiar-bancar, care, în opinia experților, nu au fost eliminate, dar și politizarea deciziilor economice.

În plan social, analiștii prognozează declanșarea unor noi proteste turbulente în acest an. „Există o anumită tendință de a scoate din nou în stradă grupurile de proteste, pentru că ele nu primesc răspunsuri din partea guvernului actual și s-ar putea ca, de exemplu, inițiativele pe care le manifestă președintele Dodon, pe anumite tematici simbolice, să justifice din nou ieșirile în stradă și atunci toată lumea va fi obsedată iarăși de alergarea cu drapelele în jurul Parlamentului”, a remarcat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Experții IDIS mai prognozează în acest an o accentuare a sărăciei și a declinului demografic. Studiul a fost realizat în baza opiniilor a 22 de consultanți din domeniul politic și economic, diplomați și reprezentanți ai mass-mediei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?