X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert-Grup a făcut bilanțul financiar al anului 2016

26 ian. 2017,, 12:25   Economie
2412 0

Specialiştii Centrului Expert-Grup au identificat patru dintre cele mai importante evenimente din sectorul financiar-bancar în anul 2016.


Centrul Expert-Grup a făcut bilanțul anului financiar 2016 în ediţia a treia a „Monitorului financiar”. Datele au fost prezentate de Eugen Ghileţchi, analist economic al Expert-Grup, astăzi, 26 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, comunică NOI.md.

În ediţia a treia a „Monitorului financiar”, elaborat de specialiştii Centrului Expert-Grup, cea mai mare atenţie se acordă eforturilor întreprinse de Guvern în perioada din august pînă în septembrie 2016 în sfera reglementării sectorului financiar al economiei. Experţii au evidenţiat patru dintre cele mai importante evenimente, la care au atribuit semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), schimbarea acționarilor și a consiliilor de administrație în cîteva bănci şi companii de asigurări, transferarea garanţiilor în datorie publică şi pregătirea noului proiect de lege privind prevenirea şi combaterea spălării banilor.

În opinia specialiștilor de la Expert-Grup, una dintre cele mai importante realizări ale autorităţilor din ultimul trimestru al anului trecut a fost elaborarea şi publicarea de către Banca Naţională a proiectului de lege privind activitatea băncilor şi fondurilor de investiţii. „Prin acest document se intenţionează substituirea Legii cu privire la instituțiile financiare, punînd la baza ei un nou cadru de reglementare. Ea va include ultimele elaborări din sectorul financiar. La momentul actual acest proiect de lege se află la etapa dezbaterilor publice şi noi în una dintre următoarele ediţii ale «Monitorului financiar» vom prezenta analiza detaliată a acestui proiect”, a comunicat Eugen Ghileţchi.

Discuţiile în mediul economiştilor pe parcursul întregului an trecut, după cum rezultă din ediţia prezentată a „Monitorului oficial”, s-au axat pe negocierile autorităţilor cu reprezentanţii FMI şi semnarea ulterioară a Memorandumului de cooperare cu organizaţia financiară mondială. „Reprezentanţii FMI, în timpul negocierilor, după cum era de aşteptat, au abordat problema crizei din sectorul financiar-bancar, care s-a soldat cu lichidarea a trei bănci. Semnarea Memorandumului a dus la iniţierea implementării iniţiativelor a căror îndeplinire a reiterat interesul autorităţilor faţă de reformarea sectorului financiar-bancar”, a menţionat expertul.

În legătură cu îndeplinirea angajamentelor faţă de FMI, potrivit lui Ghileţchi, au fost adoptate Legea privind redresarea și rezoluția băncilor şi Legea cu privire la constituirea Depozitarului național unificat. În acelaşi timp, accentul principal s-a pus pe crearea în regim de urgenţă a condiţiilor pentru administrarea mai calitativă a instituţiilor financiare şi crearea stabilităţii în sfera bancară. „Din acest motiv, printre alte acţiuni, cum ar fi reforma politicilor monetară şi fiscală, Programul (Memorandumul cu FMI – n.red.) se bazează pe redresarea cu succes a băncilor de importanţă sistemică şi îmbunătăţirea cadrului normativ-juridic pentru reglementarea activităţii acestor bănci şi monitorizarea lor”, a specificat Eugen Ghileţchi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?