X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Brexit în Marea Britanie. Decizii, incertitudini

24 ian. 2017,, 10:30   Externe
2217 0

Curtea Supremă a Marii Britanii urmează să decidă marţi dacă Guvernul de la Londra are nevoie de aprobarea Parlamentului britanic pentru invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiează în mod formal procesul de Brexit.

Guvernul a făcut apel la decizia Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra în care se stipula că premierul britanic nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fără acordul Parlamentului.

Anterior, premierul Theresa May a declarat că va invoca articolul 50 în jurul datei de 31 martie, pe baza unei prerogative regale care permite Guvernului de la Londra să retragă ţara din tratatele internaţionale.

Pe de altă parte, judecătorii au stabilit că "prerogativele Coroanei nu permit Guvernului" să iniţieze procesul de ieşire din UE.

Avînd în vedere importanţa acestui caz, toţi cei 11 membri ai Curţii Supreme vor participa la judecarea acestui apel, audierile urmînd să înceapă luni, iar o decizie este aşteptată în luna ianuarie.

Cazul are şi implicaţii constituţionale majore în ceea ce priveşte echilibrul de putere între legislativ şi executiv.

Guvernul afirmă că folosirea unei prerogative regale nu subminează Parlamentul, argumentînd că britanicii au votat să părăsească Blocul comunitar în cadrul unui referendum aprobat printr-un act al Parlamentului "şi Guvernul este hotărît să respecte rezultatul referendumului".

Guvernul Marii Britanii se aşteaptă să piardă procesul la Curtea supremă de justiţie privind declanşarea procedurii Brexit, urmînd să fie nevoit să ceară aprobarea Parlamentului pentru activarea procesului de ieşire din Uniunea Europeană, afirmă surse citate de cotidianul The Guardian.

Curtea Supremă a Marii Britanii va lua decizia la ora 9:30 GMT în această privinţă crucială asupra faptului facă Theresa May îşi poate folosi puterea executivă, cunoscută ca „prerogativ regal” pentru a invoca Articolul 50 al Trataului European de la Lisabona şi să înceapă negocierile privind ieşirea Marii Birtanii de UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?