Avocaţii lui Platon prezic elucidarea rapidă a cazului

Avocaţii lui Platon prezic elucidarea rapidă a cazului

Lui Veaceslav Platon în curînd, posibil, i se va pronunţa verdictul.


Acest fapt îl denotă decizia judecătorilor de a-i interzice inculpatului şi avocaţilor lui de a asista la şedinţele de judecată. Avocaţii Ana Ursachi şi Edurad Rudenco, în cadrul conferinţei de presă de astăzi, 23 ianuarie, au anunţat intenţia judecătorilor de a urgenta finalizarea dosarului, comunică NOI.md.

Decizia de a interzice accesul lui Veaceslav Platon şi a avocaţilor lui la şedinţele de judecată a fost adoptată după ce vineri, 21 ianuarie, suspectul a solicitat recuzarea completului de judecată. „Ei l-au exclus pe Platon, în primul rînd, pentru că clientul a început să dezvăluie detalii ale atacurilor raiduri de acaparare a băncilor şi companiilor în care au fost implicați ai mulți oficiali de rang înalt. Pentru a preîntîmpina mărturiile care compromit  judecători şi funcţionari, ei inițial i-au interzis să înainteze cereri și demersuri. Cînd el a început să insiste asupra recuzării judecătorilor, ei i-ai interzis în general să asiste la şedinţe”, a menţionat Eduard Rudenco.

Reprezentanţii apărării au comunicat despre situaţia dificilă în care s-au pomenit din cauza solicitării unui proces judiciar echitabil. „Mîine, 24 ianuarie, şi pe viitor, şedinţele de judecată vor avea loc fără inculpat şi avocaţi. Dacă această situaţie va continua, atunci, în viitorul apropiat judecata ar putea pronunţa sentinţa. Noi am insistat ca procesul de judecată să se desfăşoare în mod civilizat şi echitabil. În particular, aş vrea să menţionez «munca» angajaţilor subunităţii «Pantera» (din jurisdicţia Ministerului Justiţiei – n.red.), care de nenumărate ori au făcut uz de forţă fizică nu numai faţă de inculpat, dar şi faţă de avocaţi şi susţinătorii lui”, a adăugat Rudenсo.

Ana Ursachi, care nu are posibilitatea de a veni în Moldova, s-a adresat prin comunicare video. „În această situaţie toţi reprezentanţii societăţii civile şi mass-mediei trebuie să strîngă rîndurile pentru a nu admite judecată inechitabilă. La rîndul meu, eu voi face uz de toate instrumentele posibile pentru a aborda problema sistemului judiciar, care acţionează în interesele unui cerc îngust de persoane, la nivel internațional. Săptămîna curentă eu voi participa la sesiunea de iarnă a APCE, în cadrul căreia voi aduce la cunoştinţă starea reală de lucruri în Moldova funcţionarilor şi militanţilor pentru drepturile omului”, a declarat Ursachi.

Veaceslav Platon a fost dat în căutare pe 25 iulie 2016 în temeiul depoziţiilor primarului de Orhei, Ilan Şor. În aceeaşi zi, organele de ordine ale Ucrainei l-au reţinut la Kiev. Anul trecut, în noaptea spre 30 august el a fost extrădat Moldovei. După escortarea lui Platon la Chişinău, Judecătoria Buiucani l-a plasat în arest preventiv.

Procurorii, la finele lunii noiembrie 2016, au sechestrat bunurile lui Platon, acţiunile lui în companiile rezidente şi conturile bancare în valoare de circa 700 mil. lei. Ei au transmis, de asemenea, materialele dosarului instanţei de judecată, după care au fost inițiate audieri judiciare. Dacă omul de afaceri va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 15 ani de privaţiune de libertate pentru fraudă şi 10 ani pentru spălare de bani.
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load