Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Moldova continuă să întreprindă măsuri de reducere a emisiilor de carbon

20 ian. 2017,, 15:15   Societate
2845 3

Comparativ cu alte țări, Republica Moldova are o pondere foarte mică a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Chiar și așa, autoritățile își propun să întreprindă măsuri, în parteneriat cu comunitatea internațională, pentru a reduce emisiile de gaze. Republica Moldova a beneficiat de suport în cadrul unui proiect, fiind una dintre cele 11 țări participante la faza a doua a Programului de fortificare a capacităților în domeniul dezvoltării cu emisii reduse de carbon, susținut de Uniunea Europeană.

În cadrul evenimentului de totalizare a proiectului, managerul Oficiului Schimbarea Climei, Vasile Scorpan, a declarat că ponderea emisiilor de gaze cu efect de seră a Republicii Moldova constituie 0,035% din emisiile totale globale. Dar aceasta nu înseamnă că Republica Moldova nu trebuie să întreprindă măsuri pentru a reduce aceste emisii, în condițiile în care procesele de dezvoltare continuă, iar prognozele arată că emisiile vor crește.

În cadrul proiectului, în jur de 150 de experți naționali au însușit instrumentul de calculare a emisiilor. De asemenea, au fost editate mai multe ghiduri metodologice ce urmează a fi utilizate pe viitor.

Managerul proiectului, Sergiu Ungureanu, a declarat că au fost lansate patru propuneri de proiecte naționale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Una dintre propuneri ține de extinderea suprafețelor împădurite. Actualmente gradul de împădurire în Republica Moldova este până la 10%, în condițiile în care norma europeană e de 25%. Un alt proiect se referă la înlocuirea becurilor incandescente cu becuri energetic eficiente de tip led în locuințe și instituții sociale.

Al treilea proiect este legat de cogenerare și presupune construcția unor sisteme termoenergetice care să producă energie termică și electrică la nivel local, asigurând localitatea. Aceste centrale ar urma să fie construite în fiecare centru raional. Ultimul proiect se referă la tratarea deșeurilor solide. Aplicând tehnologii de prelucrare separată, deșeurile pot deveni o sursă de beneficiu.

Potrivit lui Sergiu Ungureanu, dacă aceste patru proiecte vor fi implementate, se va reuși obținere unei reduceri cu 18% din totalul emisiilor actuale. Însă implementarea acestora depinde de finanțarea externă. Proiectele sunt deja înregistrate în cadrul unui registru internațional NAMA și urmează a fi acceptate în totalitate sau parțial. Finanțarea per proiect este estimată la 50-100 de milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?