X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

O jurnalistă de investigație, vizată într-o plîngere penală

19 ian. 2017,, 14:57   Societate
2458 0

"Amnesty International Moldova" își exprimă îngrijorarea în legătură cu atacurile tot mai frecvente din partea unor funcționari publici la adresa presei, comunică NOI.md.


Declarația a fost emisă după ce fostul comisar al municipiului Chișinău Vladimir Botnari a depus o plîngere penală împotriva jurnalistei Mariana Rață de la Centrul de Investigații Jurnalistice. În sesizarea depusă la Procuratura Municipiului Chișinău, Botnari a invocat faptul că jurnalista a accesat și difuzat fără consimțămîntul lui date cu caracter personal, care îl vizează pe el și membrii familiei sale. Fostul comisar a cerut investigarea acestui caz și tragerea la răspundere penală a jurnalistei.

Amnesty International Moldova condamnă aceste acțiuni de intimidare și le califică drept incompatibile cu statul de drept.

„Constatăm cu regret că unii funcționari publici, deranjați de investigațiile jurnalistice, hărțuiesc deja penal instituțiile de presă și jurnaliștii care le realizează, fapt inadmisibil într-un stat de drept. Atît standardele internaționale de apărare a libertății presei, ratificate de RM, cît și cele naționale, adoptate tot de funcționari publici, nu permit intentarea dosarelor penale contra presei”, se arată în declarația organizației.

Instituția a solicitat funcționarilor publici să nu transforme Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în instrument de luptă contra presei.

„Este îngrijorător faptul că tot mai mulți jurnaliști vorbesc despre «un stat polițienesc», unde libertatea presei este ignorată, iar jurnaliștii care critică guvernarea – hărțuiți. Demnitarii trebuie să-și înțeleagă rolul lor într-un stat de drept și să renunțe la practicile polițienești de a hărțui instituțiile și persoanele incomode lor”, se mai menționează în declarație.

Procurorii examinează în prezent plîngerea penală depusă de Vladimir Botnari, urmînd să decidă dacă vor intenta un dosar penal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?