X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Balan: Conflictul transnistrean poate fi soluționat în 3-4 ani

18 ian. 2017,, 16:30   Politică
4956 5

Vicepremierul pentru Reintegrare, principalul negociator al Chişinăului în reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan, consideră că "pentru soluţionarea problemei transnistrene trebuie îmbunătăţită coordonarea între ramurile puterii".

El și-a expus opinia miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, comentînd propunerile preşedintelui Igor Dodon pe marginea reglementării transnistrene, pe care le-a făcut ieri, în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova.

"Preşedintele are posibilitatea să discute toate problemele şi să vină cu propuneri. Principalul negociator al Chişinăului sînt eu, sub controlul meu se află toate instrumentele care pot fi folosite în cadrul negocierilor. Eu mă subordonez Guvernului şi Parlamentului. Referitor la propunerile preşedintelui, cred că trebuie îmbunătăţită coordonarea eforturilor şi acţiunilor ramurilor puterii în această chestiune. Acest lucru este necesar pentru a coordona în cel mai bun mod ideea reintegrării ţării", a subliniat Bălan.

Potrivit lui, propunerile prezentate ieri la Moscova privind soluţionarea conflictului prin federalizarea Republicii Moldova "reflectă punctul de vedere al persoanelor care au discutat despre aceasta".

"Federalizarea este una dintre abordările care au existat în reglementarea conflictelor în diferite zone ale lumii. Problema este că orice decizie trebuie să fie coordonată cu populaţia, cu societatea civilă a Moldovei. Este important ca decizia să fie viabilă şi să nu creeze ameninţări pentru funcţionarea statului", a spus Bălan.

Potrivit lui, în Memorandumul Kozak, care a fost discutat în anul 2003 drept o cale de reglementare, "existau riscuri enorme pentru existenţa statului".

"Orice propuneri trebuie studiate şi discutate multilaterale în cadrul formatului 5+2, care este platforma principală de negocieri în reglementarea transnistreană", a spus vicepremierul.

El este de acord cu faptul că termenul de 3-4 ani pentru soluţionarea conflictului, propus de Dodon, este unul real, însă numai în cazul existenţei unor condiţii propice, a acordului partenerilor internaţionali şi a suportului plenar al populaţiei de ambele maluri ale Nistrului.

Întrebat de jurnalişti despre Foaia de parcurs în reglementarea transnistreană, despre care a vorbit Dodon la Moscova, vicepremierul a spus că "nu a văzut acest document".

"Posibil că la noi nu funcţionează totul perfect, nu avem o coordonare eficientă a eforturilor. Preşedintele se află abia la început de mandat. Cunoaştem echipa lui de consilieri. Sper că vom reuşi să depăşim divergenţele şi să găsim limbaj comun pe marginea principalelor chestiuni", a spus Bălan.

Referindu-se la reglementarea transnistreană în general, el a spus că la etapa actuală "părţile trebuie să păstreze mecanismele care acţionează eficient şi să renunţe la acţiunile care pot înrăutăţi situaţia pe ambele maluri ale Nistrului".

Potrivit vicepremierului, el a discutat aceste subiecte cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Wolf Dietrich Heim, aflat în vizită la Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?