Cazul Șor stiri: 599

Pașapoartele românești NU vor fi gratuite

16 ian. 2017,, 14:30   Societate
14689 5

Moldovenii cu cetățenie română vor plăti în continuare pentru perfectarea pașaportului românesc. Sînt eliminate doar o parte dintre taxe, după adoptarea de către Parlamentul României a legii care elimina 102 taxe. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 6 ianuarie, după ce prima dată a retrimis-o în Parlament, notează digi24.ro, citat de NOI.md.

Anterior presa a relatat că de la 1 februarie 2017 persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea pașapoartelor, potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017.
Ce taxe nu vor mai plăti persoanele fizice de la 1 februarie:
- taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități;
- taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobîndirea acesteia;
- taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;
- taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;
- taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;
- taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;
- taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.

Însă trebuie știut faptul că prețul unui pașaport este format din trei taxe: contravaloarea fizică a pașaportului, taxa de eliberare și recuperările.

Mai precis, prin legea amintită mai sus se elimină doar ultimele două taxe. Prin urmare, românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Pașaportul electronic simplu va fi 59 de euro sau contravaloarea în lei, față de 100 de euro în prezent.

Pașaportul temporar va costa 20 de euro (sau contravaloarea în lei), față de 80 de euro cum este acum, iar titlul de călătorie va fi de 5 euro, în loc de 60 de euro.

Procurile, care costă în acest moment 60 de euro, vor costa 3 euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?