Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Fermierii așteaptă compensații și se pregătesc de proteste

16 ian. 2017,, 14:15   Economie
4155 4

Proprietarii livezilor afectate de înghețuri în primăvara anului 2016 așteaptă de la Guvern compensații deja circa un an.

Ei și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu acțiunile autorităților, care timp de un an așa și nu au adoptat Regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor agricoli. Astăzi, 16 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții mai multor organizații pentru drepturile agricultorilor și gospodăriilor de fermieri și-au exprimat disponibilitatea de a merge la proteste în cazul în care documentul nu va fi adoptat săptămîna curentă, relatează NOI.md.

Agricultorii au declarat că sînt „sătui de promisiuni” și așteaptă ca Guvernul să ia măsuri concrete pentru a soluționa problema lor. Potrivit președintelui Asociației Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, fermierii intenționează să lupte pentru drepturile sale prin toate mijloacele legale.

„Pentru proprietarii de livezi anul trecut a fost unul foarte greu. Primăvara ei au fost afectați de înghețurile severe și se așteptau la ajutor din partea Guvernului cît mai curînd posibil. A fost numită și suma pe care Guvernul a promis să o plătească din Fondul de rezervă – 45 de milioane de lei. Această sumă este insuficientă pentru acoperirea tuturor pierderilor fermierilor, dar ei au mers în întîmpinarea autorităților, așteptînd să obțină bani cît mai curând posibil. Au trecut deja mai bine de nouă luni, iar Regulamentul de trei pagini privind acordarea asistenței pînă acum nu a fost adoptat”, a comunicat Slusari.

Liderul Asociației „UniAgroProtect” a remarcat că situația creată îi determină pe agricultori să recurgă la măsuri decisive pentru ca problemele lor să fie soluționate la cel mai înalt nivel. „Pomicultorilor li s-au promis bani înainte de Anul Nou, dar situația nu s-a schimbat. Trebuie să înțelegem că ei au cheltuit sume mari de bani pentru a restabili livezile după înghețuri și au nevoie de sprijin din partea statului. Sîntem nevoiți să cerem Guvernului să adopte Reglementul privind modalitatea de acordare a compensațiilor producătorilor agricoli care au avut de suferit de pe urma înghețurilor pînă în 2016, la ședința Cabinetului de Miniștri, care va avea loc miercuri, 18 ianuarie. În caz contrar, vom merge la clădirea Guvernului și vom întreprinde măsuri mai hotărîte”, s-a adresat Slusari autorităților.

Colegii lui de la alte organizații pentru drepturile agricultorilor și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu atitudinea autorităților față de fermieri. Astfel, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a declarat că Guvernul va pierde mult mai mult în cazul în care nu va stopa politica de ignorare a drepturilor și solicitărilor agricultorilor. Apelul de a schimba politica în ceea ce privește sectorul agricol a fost lansat și de directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, și președintele Federației Naționale a Producătorilor Agricoli „Agro-Inform”, Alexei Ivanov, care și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini acțiunile de protest.

Precizăm că, în urma înghețurilor din primăvara anului 2016, preponderent, în partea de nord a Moldovei, au fost afectate livezile, cu o suprafață totală de aproximativ 6,5 mii de hectare. La începutul lunii septembrie a anului trecut, Guvernului i s-a propus un proiect al Regulamentului privind modalitatea de acordare a compensațiilor proprietarilor livezilor afectate de îngheț, însă Cabinetul de miniștri a amînat în mod repetat adoptarea acestuia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?