Trump: Angela Merkel a comis o "eroare catastrofică"

Trump: Angela Merkel a comis o "eroare catastrofică"
Președintele american ales, Donald Trump, a afirmat că Angela Merkel a comis "o eroare catastrofică" deschizând țara migranților și a acuzat Germania de dominație asupra Uniunii Europene, într-un interviu difuzat duminică seara, transmite AFP.

"Cred că ea a făcut o eroare catastrofică și aceasta a fost de a prelua toți acești migranți ilegali", a declarat Trump cotidienelor Bild și Times.

El a apreciat că consecințele acestei politici s-au făcut recent "clar simțite" în țară, într-o aluzie la atentatul comis asupra unui tîrg de Crăciun la Berlin, pe 19 decembrie, care a făcut 12 morți și a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, notează AFP.

Cancelara germană a decis, în septembrie 2015, să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranți, dintre care o parte fugeau de războiul din Siria.
În total, Germania a înregistrat un număr record de 890.000 de solicitanți de azil în 2015, cifră redusă la 280.000 în 2016, urmare a unei clare înăspriri a politicii guvernului în materie de imigrare.

Președintele ales american a apreciat că Berlinul, mai degrabă decît să primească refugiați, ar fi făcut mai bine să militeze mai susținut pentru obținerea creării de zone de excludere aeriană în Siria pentru a proteja populația locală de bombardamente. "Țările din Golf ar fi trebuit să plătească pentru asta, au mai mulți bani decît oricine altcineva", a spus Trump, potrivit Bild.

Donald Trump a acuzat de asemenea Germania că domină UE, aceasta fiind practic "un instrument" pentru Berlin. "Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE", a spus președintele ales al SUA.

El a mai spus că are "mult respect" pentru Angela Merkel, care "este de departe unul dintre șefii de guvern cei mai importanți".

"Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot să spun că aș susține-o" la alegerile legislative germane prevăzute pentru această toamnă, "în cazul în care aș susține pe cineva".
Angela Merkel și-a văzut scăzînd popularitatea după sosirea unui număr record de solicitanți de azil, dar ea rămîne favorită pentru a fi realeasă cancelar în septembrie, conchide AFP.
 
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load