Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

CE va aloca Moldovei 100 mil. euro asistenţă macrofinanciară

13 ian. 2017,, 16:30   Economie
5306 8

Comisia Europeană a satisfăcut astăzi cererea Moldovei, propunîndu-i un program de asistenţă marcofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, transmite NOI.md.

După cum se menţionează în comunicatul Comisiei Europene, asistenţa propusă va ajuta ţara să-și satisfacă necesităţile de finanțare pe termen scurt. Pînă la 40 mil. euro din asistenţa macrofinanciară vor fi acordați Moldovei sub formă de granturi, iar pînă la 60 mil. euro – sub formă de credite pe termen mediu în condiţii financiare avantajoase.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru moneda euro, dialogul social și serviciile financiare, a spus că această asistenţă va ajuta Moldova să-şi satisfacă cele mai stringente necesităţi şi să-şi stabilizeze economia. „În acelaşi timp, noi sîntem siguri că condiţiile ce ţin de această finanţare vor contribui la îmbunătăţirea gestionării economice în ţară şi la stimularea reformelor vitale”, a specificat el.

Pierre Moscovici, Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și politica vamală, a subliniat că Comisia Europeană a hotărît să acorde suport suplimentar Moldovei pentru menţinerea stabilităţii ei macroeconomice, îmbunătăţirea gestionării eficiente şi obţinerea unei creşteri economice mai durabile şi incluzive.

Asistenţa macrofinanciară este un instrument excepțional pentru răspunsul la crize al Uniunii Europene, care este accesibil pentru țările care se învecinează cu UE și li se acorde pe bază individuală, pentru susţinere în perioada reformelor economice și structurale.

Asistenţa macrofinanciară se acordă exclusiv ca o completare la programul de împrumut susţinut de Fondul Monetar Internaţional.

Noua asistenţă macrofinanciară a CE pentru Moldova, în valoare de 100 mil. euro, are menirea să completeze noul program al Moldovei cu FMI, aprobat de Consiliul de administrație al Fondului la 7 noiembrie 2016. Asistenţa macrofinanciară precedentă a CE pentru Moldova constituia 90 mil. euro, a fost acordată numai sub formă de granturi şi realizată cu succes în anii 2010-2012.

Noua asistenţă macrofinanciară a CE pentru Moldova va fi acordată în trei tranşe – în anii 2017 şi 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?