Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Munteanu: Intenția Ucrainei va distruge Nistrul

13 ian. 2017,, 13:00   Societate
8106 8

Ucraina intenționează să construiască 6 hidrocentrale mici în amonte de complexul hidroenergetic Nistrean (regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsc, si Cernăuți).

Potrivit ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, decizia părții ucrainele ar putea fi dezastruoasă pentru rîul Nistru, care suplinește în proporție de 70% necesitățile de apă ale moldovenilor. Munteanu s-a adresat părții ucrainene cu rugămintea de a organiza consultări transfrontaliere înainte de a începe construcția.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, luînd în considerație starea ecologică a Nistrului în ultimele decenii, care s-a înrăutăţit considerabil, construcția „va avea un impact dezastruos asupra ecosistemului fluviului în aval de complexul hidroeneregtic”.

„Ca urmare, calitatea apei va fi deteriorată, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul va fi înămolit. Am semnat ieri o scrisoare, prin care am solicitat Ucrainei să se conformeze prevederilor Convenției privind impactul asupra mediului în context transfrontier semnată și ratificată de Moldova și Ucraina, și prevederilor Protocolului privind evaluarea strategică de mediu (Protocolul ESM). Astfel, Ucraina este obligată să efectueze consultări transfrontiere în vederea evaluării impactului asupra mediului a construcției cascadei”, a anunțat Valeriu Munteanu.

Munteanu a mai adăugat că la moment lipsește și un Acord de colaborare între Ucraina și Republica Moldova privind funcționarea complexului actual de la Novodnestrovsk, care este gestionat de partea Ucraineana „fără vreo coordonare cu Republica Moldova, fapt care duce la inundații sau secetă hidrologică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?