Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Societatea civilă lansează un apel la adresa ambasadorului SUA

12 ian. 2017,, 14:55   Politică
6191 7

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, propus de coaliția de guvernare, revine în atenția opiniei publice, comunică NOI.md.


Un șir de organizații nonguvernamentale au lansat astăzi un apel la adresa ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, prin care îi cer să condamne această inițiativă legislativă și să nu admită adoptarea ei.

Potrivit organizațiilor semnatare, menirea proiectului propus este să legalizeze fărădelegi precum spălarea banilor și alte forme de acte de corupție. Organizațiile mai subliniază în demersul lor că inițiativa discreditează reforma anticorupție şi procesul de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova.

„Constatăm cu îngrijorare că legea în cauză va submina eforturile anticorupţie, întrucît va duce la o amnistiere a persoanelor din domeniul public care şi-au însuşit averi în mod ilegal, în special a persoanelor din domeniul justiţiei. De asemenea, asociațiile de business din Republica Moldova susțin că legea va afecta şi mediul de afaceri, deoarece va discrimina/descuraja antreprenorii care îşi onorează obligaţiile fiscale faţă de stat”, se arată în apelul societății civile.

ONG-urile au mai atenționat că în cazul adoptării unei astfel de legi Republica Moldova ar putea deveni un centru de atracţie pentru legalizări de fărădelegi la nivel regional şi mondial.

„Avînd în vedere faptul că Congresul SUA a susținut propunerea preşedintelui SUA de a extinde aplicabilitatea Actului Magnițki la nivel global faţă de persoane şi guverne care au beneficiat inclusiv de pe urma actelor de corupţie, solicităm respectuos Guvernului şi altor autorităţi oficiale ale SUA să ia atitudine şi să îşi expună opinia pe marginea iniţiativei legislative privind liberalizarea capitalului în Moldova, prin prisma Actului Magnițki”, se mai arată în demers.

Printre ONG-urile care au semnat demersul se numără Asociația ADEPT, Asociația pentru Politică Externă, Expert-Grup, IDIS Viitorul, Promo-LEX, Transparency International Moldova.0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?