X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Poluarea rîului Cogîlnic, din cauza unui sistem de canalizare defect

12 ian. 2017,, 15:00   Societate
4585 0

Reparaţia necalitativă a sistemului de canalizare din Cimişlia a condus la poluarea rîului Cogîlnic cu ape reziduale.

Despre aceasta se menţionează într-un raport al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud privind evaluarea proiectului.

Proiectul presupunea reparaţia sistemului de canalizare şi prelungirea acestuia spre partea de nord-vest a oraşului, însă aceasta continuă să fie defectată pe mai multe porţiuni, iar staţia de epurare prelucrează doar 400 de metri cubi de ape reziduale pe lună în loc de 1200 de metri cubi după cum era prevăzut.

Agenţia susţine că problemele sînt provocate de litigiul juridic între primăria oraşului şi firma "Făclia", care este responsabilă de livrarea apei şi deservirea canalizării, conform condiţiilor contractului de concesiune. Autorităţile locale nicidecum nu pot îndeplini condiţiile contractuale, iar acest lucru frînează procesul de transmitere formală a atribuţiilor de deservire în competenţa întreprinderii orăşeneşti "Servicii publice Cimişlia", ai cărei angajaţi nu şi-au primit salariile din noiembrie 2016.

Reabilitarea sistemului de canalizare din Cimişlia face parte din proiectul "Reparaţia capitală a sistemului de canalizare, a staţiilor de pompare şi a staţiei de purificare din Cimişlia; construcţia sistemelor de canalizare în satul Ecaterinovca". Pentru realizarea proiectului, din Fondul naţional al dezvoltării regionale au fost alocaţi 11,69 mil. lei. Totodată, Agenţia Cehă de Dezvoltare a acordat 800 de mii de euro pentru construcţia staţiei de pompare şi epurare. În pofida problemelor, proiectul are şi rezultate bune: circa 60% dintre locuitorii satului Ecaterinovca pot beneficia de serviciile de canalizare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?