X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova ar putea fi interzisă extragerea nisipului şi prundişului din albia rîurilor

12 ian. 2017,, 12:30   Societate
3070 0

În Moldova ar putea fi interzisă extragerea nisipului şi prundişului din albia minoră a rîurilor.

Acestea sînt amendamentele legislative elaborate de Ministerul Mediului şi aprobate miercuri de Guvern.

În nota informativă a documentului se menţionează că extragerea nisipului, prundişului, pietrişului şi pietrelor din albia minoră a rîurilor au un impact negativ asupra ecosistemelor rîurilor şi duc la erodarea malurilor.

Potrivit ecologiştilor, extragerea nisipului a provocat prejudicii irecuperabile ecosistemelor rîului Prut şi fluviului Nistru, au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice şi capacitatea de autoepurare a apelor şi, de asemenea, au micşorat considerabil suprafeţele boiştilor. În perioada anilor 2002-2014, conform proceselor verbale întocmite de Serviciul Piscicol, prejudiciul calculat doar pentru resursele piscicole a constituit peste 2 mil. lei, iar volumul de substanţe solide extrase depăşeşte 250 de mii de metri pătraţi.

Legea actuală cu privire la transportul fluvial intern nu conţine prevederi care să reglementeze metodele de utilizare a sedimentelor solide obţinute în urma efectuării lucrărilor de amenajare şi menţinere a şenalului navigabil. Ministerul Mediului susţine că, sub pretextul curăţirii şenalului navigabil, persoanele fizice şi juridice au extras ilegal şi au comercializat nisip şi prundiş din albia minoră a rîurilor.

"Astfel, nu este posibilă determinarea prejudiciului real provocat ecosistemelor rîurilor, dar şi economiei ţării prin comercializarea substanţelor solide extrase ilegal", se arată în document.

Cei care vor extrage ilegal zăcămintele minerale vor fi amendaţi cu 300-800 u.c. (15-40 de mii de lei) sau vor fi privaţi de libertate pe un termen de pînă la cinci ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?