Condiții noi pentru emiterea certificatului de urbanism

Condiții noi pentru emiterea certificatului de urbanism

Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Regulamentul de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național, notează NOI.md.

Documentul aprobat stabilește reguli clare de autorizare a lucrărilor de proiectare sau executare a construcțiilor de utilitate publică de interes național şi va permite evitarea suprapunerii amplasării obiectelor pe același teritoriu.

În lista lucrărilor de proiectare sau executare a construcțiilor de utilitate publică de interes național sînt incluse lucrările de salvare şi protejare a valorilor cultural-artistice şi istorice, lucrările de reconstrucţie a centrelor urbane și a zonelor locative şi industriale. De asemenea, sînt cuprinse lucrările de pregătire a terenurilor pentru construcţia de locuinţe din fondul de stat, precum și pentru edificiile din sistemul de învăţămînt și de sănătate.

Astfel, pentru obţinerea certificatului de urbanism, în cazul intervenţiilor la monumentele de istorie, artă şi arhitectură, beneficiarii urmează să prezinte schiţa proiectului, avizată de arhitectul şef al unităţii administrativ-teritoriale şi de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice. În acelaşi timp, pentru a obţine o autorizație de construire, urmează să fie prezentate o serie de documente, printre care: planul de executare a lucrărilor şi avizele de la autorităţile vizate, inclusiv cele eliberate de autoritățile publice locale pe al căror teritoriu va fi amplasat edificiul. 

Certificatul de urbanism și autorizația de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național vor fi emise de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load