Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum se face dezăpezirea în Norvegia şi Canada, la minus 30 de grade (VIDEO)

11 ian. 2017,, 13:30   Externe
27346 0

Dacă autorităţile din România sînt surprinse mereu de ninsorile care apar iarna, deszăpezirea fiind mereu o acţiune greoaie şi ineficientă, exista mai multe ţări din lume care par să fi găsit reţeta succesului.

Vorbim despre state precum Canada sau, mai aproape de noi, Norvegia, care deşi se confruntă cu ierni pe parcursul a 4-5 luni de zile, reuşesc să facă faţa cu brio acţiunilor de deszăpezire. Iarna în imensitatea continentului american poate fi o adevărată lecţie de supravieţuire pentru cine nu este pregătit, mai ales dacă ţinem cont de temperaturile care deseori coboară sub minus 20 de grade. Pentru canadieni, nămeţii înalţi de 2-3 metri reprezintă ceva obişnuit cel puţin 3 luni pe an.

Utilajele autorităţilor însă acţionează aproape ireproşabil cînd vine vorba de deszăpezire. Pe autostrăzi, plugurile merg în formaţie, pe fiecare bandă, şi aruncă rînd pe rînd zăpada către marginea carosabilului. Apoi, alte autocamioane vin în urmă şi împrăştie material anti-derapant. Şoferilor nu le rămîne decît să meargă cu viteze reduse, conform condiţiilor de iarnă.

O altă ţară care poate fi dată ca exemplu atunci când vorbim de acţiuni de deszăpezire eficiente este şi Norvegia. Pe lîngă utilajele ultramoderne care au capacitatea de a merge cu o viteză mare pentru a curăţa carosabilul, norvegienii folosesc şi cîteva măsuri speciale. De exemplu, materialul anti-derapant pe care ei îl aruncă pe străzi este compus din nisip umed, încălzit la peste 90 de grade Celsius. Norvegienii susţin că aderenţa unui autovehicul este mult mărită dacă se foloseşte această combinaţie, în locul utilizării nisipului normal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?