Ar putea fi introduse noi criterii de selectare pentru obţinerea finanţării publice

Ar putea fi introduse noi criterii de selectare pentru obţinerea finanţării publice

Finanţarea publică a organizaţiilor nonguvernamentale (ONG) trebuie efectuată doar în baza unor anumite criterii de selectare, consideră reprezentanţii societăţii civile.

De această opinie sînt participanţii la şedinţa de ieri, desfășurată la Parlament, privind revizuirea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile.

Activiştii au remarcat "distribuirea inechitabilă a finanţării de stat, de care beneficiază doar unele ONG-uri".

"Este necesar ca toţi doritorii să aibă posibilitatea să obţină finanţare, cu condiţia că aceştia vor prezenta suficiente argumente referitoare la necesitatea ei. Şi beneficiari nu trebuie să fie doar asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi, cum este în prezent", consideră activista Parascovia Munteanu.

Ea a fost susţinută de consultantul în elaborarea Strategiei Gheorghe Carasin, care a propus să fie introdus un mecanism transparent special pentru monitorizarea cheltuielilor organizaţiilor şi asociaţiilor finanţate de stat.

"Acum noi nu vedem cum ONG-urile cheltuiesc banii Guvernului. Şi deseori, din acest motiv, apar probleme. Ar fi bine ca toate organizaţiile să prezinte rapoarte de cheltuieli. Astfel va fi mai uşor de monitorizat şi necesităţile financiare ale fiecărui beneficiar", consideră el.

De asemenea, participanţii au menţionat oportunitatea scutirii organizaţiilor de la plata TVA-ului prin ajustarea legislaţiei fiscale la directivele UE în acest domeniu.
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load