X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Legislația schimbătoare ține la distanță investitorii – experți

11 ian. 2017,, 11:17   Economie
2763 4

Dezvoltarea economică precară, procentul de salariați redus la niveluri critice face ca necesitatea de investiții directe în economia națională să reprezinte un obiectiv cheie al Guvernului Moldovei, consideră experții IDIS „Viitorul”, citați de NOI.md.


La momentul actual industria IT și industria auto sînt lideri mondiali în ceea ce privește expansiunea investițională. Potrivit analiștilor economici Sergiu Gaibu și Adrian Ciofu, aceste sectoare trebuie să devină obiective cheie de atragere a investițiilor pentru Republica Moldova. Deși anumiți pași în direcția atragerii investițiilor au fost întreprinși de Ministerul Economiei, mai există o serie de impedimente serioase.

„Legislația Republicii Moldova schimbătoare, sistemul judiciar defectuos și diferendul transnistrean reprezintă factori importanți de incertitudine ce țin la distanță investitorii mari. De asemenea sînt și factori externi: conflictul din Ucraina și politica agresivă a Rusiei, care a creat o zonă de instabilitate în regiune. Furtul miliardului este un alt indicator ce indică faptul că lucrurile pot scăpa de sub controlul guvernării din Republica Moldova”, a explicat Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic” .

Potrivit lui, există și factori prielnici atragerii investițiilor în Republica Moldova: zonele economice libere (ZEL), care asigură o stabilitate a cadrului legal și care limitează abuzul din partea funcționarilor de stat. Astfel, anume în ZEL-uri au fost atrași investitori importanți care au creat mii locuri de muncă și au adus o cultură economică modernă, spune Sergiu Gaibu.

La rîndul său, Adrian Ciofu, care este consultant național în cadrul proiectului Băncii Mondiale pentru ameliorarea competitivității, susține că Republica Moldova este o țară mai curînd necunoscută în mediul investițional internațional.

„Chișinăul trebuie să asigure resurse suficiente și un plan de acțiuni consecvent cel puțin pe termen mediu pentru a garanta rezultate la crearea unei imagini atractive investitorilor pentru Moldova. Orice efort de promovare este necesar să fie susținut în timp”. În industria constructoare de mașini avem potențial mare de creștere. Un exemplu sînt companiile «Draexlmaier» și «Lear Corporation», iar în următorii ani vom simți efectul pozitiv al noilor companii care deja au demarat proiectele investiționale, cum ar fi giganții japonezi «Sumitomo» și «Fujikura»”, a explicat Adrian Ciofu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?