Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A fost închis un centru unic pentru copii, construit pe bani europeni

11 ian. 2017,, 10:45   Societate
24945 14

Articolele publicate de NOI.md despre problemele copiilor din familiile nefavorabile Moldova fără orfani – mit sau realitate? și Grija față de copii sau realizarea planului de închidere a internatelor? nu i-a lăsat indiferenți pe cititori.

În urma acestor publicații s-a autosesizat și directorul „Orășelului Copilăriei” din s. Pîrîta, Anna Cercasova. Această instituție a fost totuși închisă de către „reformatorii” și „binevoitorii” noștri, cu sprijinul autorităților liberale, care au luat cursul spre distrugerea instituțiilor pentru copii.

Iată ce scrie Anna Cercasova:

„În ajunul Crăciunului (mesajul a venit pe 6 ianuarie – n.red.), în fața gerurilor, mă doare sufletul pentru copiii care acum se pot afla fără acoperiș, căldură, mîncare, grijă și dragoste. Or, copiii sînt cei mai vulnerabili cetățeni ai societății noastre, incapabili să se apere!

Eu reprezint centrul pentru copii de timp familial „Orășelul Copilăriei” din s. Pîrîta, raionul Dubăsari. Centrul nostru, după reconstrucția totală a fostei tabere de pioneri „Sputnic”, a început să primească copii din toate raioanele Moldovei, începînd cu 2005. Copiii nu erau izolați în Centru, dar frecventau grădinița și gimnaziul din s. Pîrîta.

Din 2005 pînă în 2010, în centrul nostru au trăit anual pînă la 288 de copii cu vîrste de la 1,5 ani pînă la 18 ani. În 2011 erau 256 de copii, în 2012-2013 – 245 de copii, în 2014 – 190 de copii, iar în 2015 – 116.

Reintegrarea activă în familii, familii extinse și asistenți parentali profesioniști a început în 2013. Iar pînă în 2016, la noi la centru nu a rămas niciun copil. Toate informațiile despre copii se află în arhiva noastră, dar copiile sînt și la asistenții sociali ai primăriilor localităților în care domiciliază copiii, și la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din RM. Unde sînt acum acești copii și care este soarta lor nu se știe.

Începînd cu anul 2016, „Orășelul Copilăriei” nu este finanțat și nu funcționează, din cauza programului de reformare a acestor instituții, deși Centrul este familial, de tip european.

Pe o suprafață de 5,8 ha se află 28 de clădiri și instalații, inclusiv 12 case de tip familial, un centru medical, un centru sportiv, clădirea de studii cu bibliotecă, ateliere, sală de calculatoare, teren pentru minifotbal, oferit în dar de Federația de fotbal din RM, sere și o miniavicolă, instalații de epurare a apei, izvoare cu apă potabilă și tehnică etc.

Pe 17 martie 2015 am asistat la o ședință desfășurată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, unde erau prezenți și reprezentanții organizațiilor UNICEF și UNDP, primari din diferite raioane ale Moldovei. La această ședință s-a anunțat oficial că, în 2014, în Moldova 8 mii 705 copii se aflau în situații de risc, iar în fiecare an numărul acestor copii crește.

Eu nu am reorganizat și reutilat centrul pentru copii pentru un alt proiect, pentru că „Orășelul Copilăriei” din s. Pîrîta a fost creat și construit pentru copii nevoiași și abandonați din Moldova. Eu totuși sper foarte mult că în timpul apropiat Guvernul RM își va recunoaște, în sfîrșit, greșeala privind inconsistența reformei sale, va recunoaște existența problemei copiilor străzii și va începe să o soluționeze, amintindu-și că „Copiii sînt viitorul nostru”. Iar viitorul lor depinde doar de noi!”, a mai scris directorul centrului pentru copii care a fost închis.

Echipa de filmare a portalului NOI.md a vizitat acest centru cînd el încă funcționa, în 2015.

Am dori să menționăm că centrul, care a fost închis cu atîta ușurință (deocamdată, el e întreg și nu s-a transformat în ruine, ca majoritatea școlilor închise din țară) a fost construit timp de patru ani. El a fost creat la propunerea Taisiei Voronin – prima doamnă pe atunci, care ulterior a susținut „Orășelului Copilăriei”.

Finanțarea acestui proiect, unic nu doar pentru Moldova, dar și pentru multe țări din Europa, a fost identificată cu ajutorul președintelui asociației de caritate „Concordia”, austriacul Georg Sporschill. De aceea, prin închiderea acestui centru pentru copiii orfani și copiii rămași fără tutela părinților, autoritățile noastre și-au demonstrat atitudinea nu doar față de copii, dar și față de sponsorii europeni care și-au jertfit banii pentru întreținerea copiilor nevoiași din Moldova. Apropo, cînd în noiembrie 2009, în Moldova a sosit comisarul pentru relații externe și politica de bună vecinătate Benita Ferrero-Waldner, ea a vizitat și acest centru pentru copii, pentru a-l prezenta drept unul dintre succesele noastre.

Totuși, în pofida condițiilor excelente de întreținere a copiilor și atitudinii minunate față de ei, „Orășelul Copilăriei” a fost închis. Iar mii de copii din țara noastră în prezent sînt vagabonzi. De ce?

NOI.md
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?