Experți: Moldova trebuie să înceteze să fie un ratat politic şi economic

Experți: Moldova trebuie să înceteze să fie un ratat politic şi economic

Moldova trebuie să înceteze să mai fie un ratat politic şi economic, consideră colaboratorul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, politologul Nicolai Ţveatcov.

Marţi, în cadrul videoconferinţei "Acordul de asociere cu UE: probleme şi perspective", el a spus că "chiar şi colaboratorii Academiei de Ştiinţe consideră că acest acord are o influenţă negativă asupra Moldovei atît pe plan economic, cît şi pe plan politic".

"Însă după semnarea documentului Moldova pur şi simplu nu are alternative, de aceea trebuie să susţinem parcursul ales. Însă cînd vorbim de lipsa unei alternative, deja nu mai poate fi vorba de democraţie", consideră politologul.

De aceeaşi opinie este şi directorul Centrului de Cercetări şi Reforme Strategice, Galina Şelari, care a menţionat că "elita Moldovei, dar şi cetăţenii simpli au nişte aşteptări prea mari de la asocierea cu UE".

"Deseori acest acord este asociat nu ştiu de ce cu viitoarea calitate de membru al UE. Însă nu e aşa, ambiţiile ne rup de realitatea economică. UE într-adevăr a devenit partenerul comercial principal al Moldovei, căreia îi revine două treimi din export. Dar trebuie să înţelegem că aproximativ un sfert din acest volum constituie reexporturile, care nu ajung sub incidenţa niciunui fel de facilităţi. Iar piaţa rusă se pierde. Bogăţia şi mîndria Moldovei este complexul agroindustrial. Şi aici avem de cîştigat, căci producţia ecologică nu este cotată. Trebuie să fim pragmatici din punct de vedere economic", susţine ea.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load