Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Elevele musulmane nu pot fi scutite de cursurile de înot

11 ian. 2017,, 03:06   Externe
8397 1

Părinţii musulmani nu pot solicita, invocînd religia căreia îi aparţin, ca fiicele lor să fie exceptate de la cursurile de înot mixte din şcoli, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respingînd plîngerea înaintată de o familie elveţiană de origine turcă, informează AFP, potrivit Agerpres.ro.


Fermitatea autorităţilor publice de a le obliga pe fete să participe la cursuri de înot este, în mod cert, „o ingerinţă în libertatea de religie” a familiilor respective, însă această ingerinţă se justifică în numele „interesului copiilor la o şcolarizare completă, care să permită o integrare socială reuşită conform moravurilor şi cutumelor locale”, ceea ce „primează” asupra voinţei părinţilor, arată CEDO în decizia sa.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată în acest caz de un cuplu din Basel, cu dublă cetăţenie, turcă şi elveţiană.

Familia primise o amendă de aproape 1.300 de euro pentru că refuzase, în numele convingerilor religioase, să le permită celor două fiice, de 7, respectiv 9 ani, să meargă la piscină în cadrul orelor de şcoală. Regulamentele prevăd posibile scutiri din motive religioase, însă numai începînd de la vîrsta pubertăţii.

Părinţii au contestat fără succes sancţiunea în faţa instanţelor elveţiene, apelînd ulterior la CEDO şi invocînd o încălcare a libertăţii de conştiinţă şi de religie.

Potrivit judecătorilor CEDO, autorităţile elveţiene aveau ca obiectiv „protejarea elevilor străini împotriva oricărui fenomen de excluziune socială”.

„Interesul cursurilor de nataţie nu se limitează la a învăţa să înoţi, ci constă mai ales în faptul de a practica această activitate în comun cu toţi ceilalţi elevi, fără nicio excepţie provenită din originea copiilor sau din convingerile religioase sau filosofice ale părinţilor lor”, a argumentat instanţa europeană.

În plus, observă magistraţii CEDO, familiei reclamante „i s-au oferit concesii semnificative”, „în special posibilitatea ca fetele să poarte burkini”, costumul de baie integral.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?