Topul țărilor CSI după volumul achizițiilor de produse alcoolice din Moldova

Topul țărilor CSI după volumul achizițiilor de produse alcoolice din Moldova

Țările CSI continuă să fie cea mai mare piață de desfacere pentru produsele alcoolice moldovenești, în pofida reducerii volumului total al livrărilor în aceste state. Totodată, cel mai mare volum de vinuri și coniacuri din Moldova continuă să procure Republica Belarus, relatează NOI.md.


Potrivit datelor Balanței de plăți a țării noastre pentru trimestrul III al anului trecut, în primele luni ale anului 2016 volumul total al exportului de produse alcoolice moldovenești în țările CSI s-a diminuat față de perioada similară a anului 2015 cu 3,7 la sută – pînă la 49,17 milioane de dolari. În pofida acestui fapt, CSI continuă să fie principala piață de desfacere pentru alcoolul moldovenesc.

Astfel, în ianuarie-septembrie 2016, țărilor CSI le-au revenit 43,8 la sută din volumul total al exportului de aceste produse, în raport cu 52,1 la sută înregistrate în aceeași perioadă a anului 2015.

Potrivit statisticii oficiale, în pofida unei micșorări neînsemnate a volumului achizițiilor, cel mai mare consumator de vinuri și coniacuri din Moldova continuă să fie Republica Belarus. Astfel, timp de 9 luni ale anului 2016 țara noastră a exportat în ea băuturi alcoolice în valoare de 24,47 milioane de dolari, ceea ce este cu 6,8 la sută mai puțin decît în perioada similară a anului precedent.

Livrările de produse alcoolice moldovenești în Ucraina, dimpotrivă, au sporit cu o treime – pînă la 11,92 milioane de dolari. În ianuarie-septembrie 2016 exportul de produse alcoolice în Rusia s-a majorat cu 17,5 la sută – pînă la 8,74 milioane de dolari. Livrările de vinuri și coniacuri moldovenești în Kazahstan s-au diminuat de 2,5 ori – pînă la 2,96 milioane de dolari. 
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load