Suma de bani returnată la creditele rapide de băncile lichidate

Suma de bani returnată la creditele rapide de băncile lichidate

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate în proces de lichidare, în data de 1 ianuarie 2017 au returnat statului 868,24 milioane de lei din contul achitării creditelor rapide obţinute anterior în temeiul garanțiilor de stat de la Banca Naţională a Moldovei, în valoare de peste 14,1 miliarde de lei, comunică NOI.md.


Acest fapt îl demonstrează datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Conform acestora, în particular, Banca de Economii a plătit 224,24 mil. lei, Banca Socială – 352 mil. lei, iar Unibank – 292 mil. lei.

După cum s-a comunicat anterior, Guvernul Moldovei a transformat în datorie naţională peste 13,3 mld. lei, pe care Banca Naţională le-a acordat anterior în temeiul garanţiilor de stat celor trei bănci cu probleme: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, din care a fost scos pe cale frauduloasă aproximativ 1 mld. dolari.

În particular, pe 4 octombrie 2016 Ministerul Finanţelor a emis şi transmis Băncii Naţionale a Moldovei obligațiuni de stat în valoare totală de 13 mld. 341,2 mil. lei, ceea ce corespunde sumei creditelor rapide acordate de banca centrală instituţiilor în curs de lichidare – Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank, care nu au fost achitate la data emiterii obligaţiunilor de stat.

Suma de 13 mld. 341,2 mil. lei a fost divizată în 25 de emiteri de obligaţiuni de stat, cu termenul de achitare de la 1 an pînă la 25 de ani. Obligaţiunile de stat cu termenul de achitare de 1-9 ani au fost emise cu rată fixă a dobînzii de 1,4% anual, iar pe termenul de 10-25 de ani – cu rată fixă a dobînzii de 5,3% anual.

După includerea în datorie publică a peste 13,34 mld. lei, suma ei totală este una record – 50,34 mld. lei, care a depăşit veniturile bugetului public național pe anul 2016.

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a semnat inițiativa legislativă privind abrogarea legii care pune pe umerii cetăţenilor returnarea miliardelor furate din sistemul bancar. Consilierul preşedintelui pe economie, Elena Gorelova, a explicat că răscumpărarea obligaţiunilor de stat din contul mijloacelor bugetare va fi o povară grea pentru buget pe parcursul a 25 de ani şi îi va costa pe cetăţeni de la 600 pînă la 1 mld. lei pe an. Aceşti bani, mai curînd, vor fi plătiţi din contul reducerii cheltuielilor sociale, subvenţiilor pentru agricultură, investiţiilor în economie.

Igor Dodon s-a pronunţat categoric împotriva transferării pe umerii cetăţenilor a recuperării furtului fără precedent, acoperirii miliardelor sustrase din contul generaţiei actuale şi ale celor următoare ale cetăţenilor Moldovei. El a declarat că banii furaţi trebuie să-i restituie toţi cei care au participat la fraudă, au susţinut-o, au ştiut de ea, dar au preferat să tacă. 
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load