Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Prima țară din lume care renunță la posturile radiofonice FM

6 ian. 2017,, 23:00   Externe
6024 0

Norvegia este prima țară din lume care renunță la posturile radiofonice FM. Deși părerile populației sunt împărțite, statul a decis trecerea la radiourile digitale exclusiv și mișcarea este urmărită îndeaproape de alte țări care vor să îi urmeze exemplul, precum Elveția, Marea Britanie și Danemarca, relatează The Guardian.


Închiderea radiourilor FM, care au fost introduse în Norvegia în 1950, vor începe pe 11 ianuarie în orașul Bodo, din nordul țării. Până la sfârșitul anului, toate radiourile FM naționale vor fi oprite.

Criticii acestei mișcări spun că guvernul se grăbește și se tem că multe persoane vor rata alertele de urgență care până acum erau transmise prin intermediul radioului FM. Temerile vin și din partea celor două milioane de mașini din Norvegia, ce nu sunt dotate cu receptoare pentru Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB).

Guvernul norvegian a votat pentru renunțarea la radioul FM, în favoarea celui digital, pentru că asta ar ușura alegerea unui post de radio, dar și pentru că sunetul va fi mai bun.

Ib Thomsen, membrul Partidului Progresiv, din Norvegia afirmă că „ei erau deja pregătiți pentru această schimbare”.

„Sunt două milioane de mașini circulă pe drumurile norvegiene și nu pot recepționa DAB-ul, și milioane de radiouri din casele norvegiene se vor opri atunci când rețeaua FM va fi oprită, de aceea această decezie chiar e binevenită”, a declarat Thomsen, potrivit sursei citate.

Ole Joergen, directorul Radioului Digital din Norvegia, admite faptul că mașinile ar fi „cea mai bună provocare”, în acest sens, deoarece un radiou digital adaptat unei mașini costă aproximativ 1.500 de coroane norvegiene, ceea ce înseamnă 142 de lire sterline.

Norvegia este un exemplu și pentru alte țări dezvoltate. Elveția vrea să treacă exclusiv la radioul digital din 2020 și Danemarca și Marea Britanie iau, de asemenea, în considerare ideea.

Modulaţia în frecvenţă, sau FM-ul, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?